ΕΛΛΑΔΑ

«Ασπίδα» προστασίας για τον Τουρισμό ο εμβολιασμός - «Καμπανάκι» για τοπικά lockdown

«Ασπίδα» προστασίας για τον Τουρισμό ο εμβολιασμός - «Καμπανάκι» για τοπικά lockdown
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η μείωση στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, αποτελεί μια από τις θετικές ενδείξεις για την τάση αποκλιμάκωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα. Δεν είναι ωστόσο, ο μοναδικός δείκτης που παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί. Αντίθετα, υπάρχει προβληματισμός για το αυξημένο ιικό φορτίο που εξακολουθεί να εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Εν μέσω, δε, τουριστικής περιόδου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η παρατηρούμενη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Οι προειδοποιήσεις είναι σαφείς: η άρση των μέτρων του lockdown δεν σημαίνει ότι η πανδημία τελείωσε και τα μέτρα αυτοπροστασίας έναντι του ιού θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, καθώς ένα πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό, ειδικά μέσα στην θερινή περίοδο που έχει βάλει «μπροστά τις μηχανές» η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο Τουρισμός.

Ειδικότερα, προβληματισμό προκαλεί η ανίχνευση κορωνοϊού στα λύματα την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Στις υπόλοιπες 7 το ιικό φορτίο είτε εμφάνισε σταθερή είτε ανοδική πορεία.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η χαλάρωση σε ό,τι αφορά τη χρήσης της μάσκας, καθώς οι μεταλλάξεις που εξακολουθούν να εντοπίζονται στην χώρα έχουν υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας.

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε περίπτωση που παρατηρηθεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αυτό που προκρίνεται είναι να υπάρξουν αυστηρές συστάσεις και εξειδικευμένα μέτρα σε πρώτη φάση, με το lockdown σε τοπικό επίπεδο να προκρίνεται ως η έσχατη λύση.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάλυμνος παραμένει σε σκληρο lockdown, λόγω της ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας της. Την Πέμπτη, στο νησί μεταβαίνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλίας.

«Καμπανάκι» για τοπικά lockdown

Έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα τοπικά lockdown έκανε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δήμο της Καλαμαριάς.

«Η εμπειρία μας λέει ότι όπου τηρούνται τα μέτρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όπου δεν τηρούνται και χαλαρώνουμε αρχίζουμε και βλέπουμε προβλήματα. Άρα, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε».

Για τη χαλάρωση που παρατηρείται μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας.

«Μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελούν όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός

Την ίδια ώρα επιταχύνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, τόσο η εθνική εκστρατεία, όσο και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τα 19 μεγάλα νησιά της χώρας. Στόχος είναι η υγειονομική θωράκιση των νησιών, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του Τουρισμού.

«Καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού "Ελευθερία" προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς πιστεύω ότι πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας. Μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αισιόδοξοι, τηρώντας πάντα τα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού μας. Αλλά για μία πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους μας, ώστε όπως νικηφόρα μπήκε η πατρίδα μας σε αυτή τη δοκιμασία, παρά τις βαριές απώλειες, έτσι νικηφόρα να βγει και από αυτήν», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από τη Θεσσαλονικη, στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων των 14 αναβαθμισμένων περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τόνισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της Covid 19 στη χώρα μας ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους 4,6 εκατ. εμβολιασμούς συνολικά, ενώ προανήγγειλε το άνοιγμα επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά, ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson στο νησιωτικό πληθυσμό.

Σημείωσε ότι «με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζόμενων στον τουρισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η Επιχείρηση "Γαλάζια Ελευθερία" να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό τον λόγο, ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας».

«Θέλω εδώ ως υπουργός Υγείας να επαναλάβω τα λόγια του πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Γιατί είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

«Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το "όπλο" των εμβολιασμών, έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερες προσλήψεις, με πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον χρειαστεί», συνέχισε.

«Ο κόσμος του τουρισμού είναι έτοιμος να υποδεχτεί με ασφάλεια τους επισκέπτες που θα έλθουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην παρέμβαση του ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι ο φετινός στόχος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων είναι να λειτουργήσουν με ασφάλεια προστατεύοντας το brand της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ