ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Σχίνο: Γιατί δεν έλαβαν ειδοποίηση από το 112 οι κάτοικοι

Φωτιά στο Σχίνο: Γιατί δεν έλαβαν ειδοποίηση από το 112 οι κάτοικοι
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Τον λόγο που στάλθηκε μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους κατοίκους στην Κορινθία, όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. 

Όπως είπε στο OPEN, o αριθμός λειτούργησε, αλλά «δεν χρειάστηκε να λάβουν SMS γιατί δεν κινδύνεψε κανείς, με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά σε κατοικούμενα σπίτια».

Όπως συμπλήρωσε, «δεν κρίθηκε απαραίτητη» η αποστολή έκτακτης ειδοποίησης, ενώ παρατήρησε πως «πρέπει να γίνεται με προσοχή η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων βραδινές ώρες».

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ένα μήνυμα που θα αποσταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, στις 3-4 τα ξημερώματα, μπορεί να δημιουργήσει και πανικό. Όταν η απομάκρυνση διασφαλίζεται με άλλο τρόπο δεν χρειάζεται αποστολή μηνύματος».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, διότι το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά έφτασε πάνω από το Αλεποχώρι και έχει απομακρυνθεί προληπτικά οι κάτοικοι από τις περιοχές Μάζι, Σπάρτα και Αιγυρούσαι καθώς οι φλόγες είναι σχετικά κοντά στα σπίτια.

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Στο μεταξύ, έχουν ενισχυθεί περαιτέρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, επτά πεζοπόρα τμήματα και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού για κατάσβεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ