ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Σχίνο: Καπνός και στάχτες στο κέντρο της Αθήνας

Φωτιά στο Σχίνο: Καπνός και στάχτες στο κέντρο της Αθήνας
CNN Greece / Σπύρος Μελισσάρης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου και η οποία κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού. Επιπλέον, δύο ελικόπτερα -της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ- συντονίζουν τις επιχειρήσεις.

Καπνός και στάχτες έχουν φτάσει σε αρκετές περιοχές της Αττικής, όπως στον Πειραιά, στη Νέα Σμύρνη, στο κέντρο της Αθήνας ακόμα και στο Κορωπί. Ο καπνός έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτός από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί, για προληπτικούς λόγους, οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, διότι το πύρινο μέτωπο κινείτο ανατολικά και διέσχιζε τα Γεράνεια Όρη.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη. Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η φωτιά έφτασε πάνω από το Αλεποχώρι και έχουν απομακρυνθεί προληπτικά οι κάτοικοι από τις περιοχές Μάζι, Σπάρτα και Αιγυρούσαι καθώς οι φλόγες βρίσκονται σχετικά κοντά στα σπίτια.

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα.

Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης ενώ συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές πυροσβέστες.

Ο χάρτης της φωτιάς

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, η πρόσβαση στα επίγεια πυροσβεστικά μέσα ήταν δύσκολη και λόγω της νύχτας δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ