ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Σχίνο: Μάχη για τρίτη μέρα - Πολλές και μεγάλες οι ενεργές εστίες

Φωτιά στον Σχίνο: Μάχη για τρίτη μέρα - Πολλές και μεγάλες οι ενεργές εστίες
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Δύσκολη ήταν και η χθεσινή νύχτα στα Γεράνεια, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Σχίνο Λουτρακίου και αυτή τη στιγμή καίει στα Γεράνεια Όρη, στην ευρύτερη περιοχή Αλεποχωρίου-Μεγάρων ωστόσο από το πρωί η εικόνα εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το πρωί ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, και στις Μονές Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρινού και Αγίου Ιερόθεου. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ, ενώ τη νύχτα έπνεαν με ταχύτητες που έφταναν και τα 80 χλμ. την ώρα.

Για πολύ βελτιωμένη εικόνα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον Σκάι η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, ωστόσο δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο φωτιάς, αλλά διάσπαρτες εστίες.

«Σε όλη την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν πραγματική μάχη με αποτέλεσμα να μην έχουμε πουθενά ενεργό ενιαίο μέτωπο που να απασχολεί ή να απειλεί κάποια περιοχή. Είναι μια πολύ βελτιωμένη εικόνα που ευελπιστούμε ότι θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη συμβολή των ενάεριων μέσων και με δεδομένο ότι έχουμε πτώση της έντασης των ανέμων από τις 4.30 το πρωί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθακογιάννης.

Η φωτιά που ξεκίνησε την Τετάρτη από καύση κλαδιών σε ελαιώνα έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στις 9:30 θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου. Στη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες έφθασαν περίπου έως και 6 χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα.

Χτες, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι χθες μήνυμα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση.

Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική:

Χθες, κατά την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός ενός ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

Στην Μαυρολίμνη που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα από το Αλεποχώρι, διακρίνονται οι καταστροφές που προκάλεσε χτες, Πέμπτη, η φωτιά σε σπίτια του οικισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ