ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 40 - 44 ετών με όλα τα εμβόλια - Μεγάλη συμμετοχή

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 40 - 44 ετών με όλα τα εμβόλια - Μεγάλη συμμετοχή
AP Photo / Francisco Seco, File

Άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου, η πλατφόρμα των εμβολιασμών, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Έως αυτή την ώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 65.000 ραντεβού.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους ηλικίας κάτω των 30 ετών, ο γ.γ. μιλώντας στον Σκάι ανέφερε ότι με βάση τον σχεδιασμό θα γίνει εντός του Ιουνίου και σε κάθε περίπτωση τα ραντεβού θα ανοίγουν ανά πενταετία, ξεκινώντας από τους 25-29 ετών.

Επίσης, τόνισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαΐου θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για τους 35-39 ετών, για τους οποίους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ραντεβού θα ανοίξουν «οριακά εντός του Μαΐου».

Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 16 ετών από τον Ιούνιο διευκρινίζοντας ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών δε θα λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στόχος της κυβέρνησης είναι στο αμέσως προσεχές διάστημα να έχουμε πετύχει μία ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη- η οποία στις αρχές Ιουνίου θα έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. - η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει προστατευτικά, τόσο όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας και του τουρισμού, όσο και αυτή των μεταλλάξεων οι οποίες μας εκπλήσσουν δυσάρεστα και με τις οποίες όπως όλα δείχνουν, δεν θα τελειώσουμε εύκολα. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση της Τετάρτης 19 Μαΐου, απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά, οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και συνεπείς και να σεβαστούν την αξία της δημόσιας υγείας και της ζωής. Τα εμβόλια δεν θα λείψουν από κανέναν, ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, σημείωσε με νόημα.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες 20 Μαΐου στις 9 το βράδυ, είχαν εμβολιαστεί στην Ελλάδα 4.716.739 πολίτες, συνολικά, εκ των οποίων πάνω από 2,9 με μία τουλάχιστον δόση και 1, 7 εκατ. με δύο δόσεις. Καθημερινά πραγματοποιούνται σχεδόν 100.000 εμβολιασμοί.

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς στην Ηπειρωτική χώρα, έχουν ξεκινήσει δυναμικά και οι εμβολιασμοί στα νησιά, υπό την «ομπρέλα» της «Γαλάζιας Ελευθερίας». Στα 19 μεγάλα νησιά της χώρας, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται ήδη με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johsnon & Johnson, ενώ οι νησιωτικές αυτές περιοχές, ενδυναμώνονται με αύξηση των εμβολιαστικών Κέντρων και ομάδων κρούσης που βρίσκονται ήδη εκεί, όπως Σύμπλευση, Χαμόγελο του Παιδιού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προβληματισμός για τη «Γαλάζια Ελευθερία»

Ένα μεγάλο ερωτηματικό πάντως, που ετέθη και στην ενημέρωση της Δευτέρας και της Τετάρτης, είναι οι διστακτικοί πολίτες σε μεγάλα νησιά, όπως Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Λήμνος και Σάμος, όπου ο εμβολιασμός εδώ, εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ