ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Σχίνος: Βελτιώνεται η εικόνα, κόπασαν οι άνεμοι - Παραμένουν διάσπαρτες εστίες

Φωτιά Σχίνος: Βελτιώνεται η εικόνα, κόπασαν οι άνεμοι - Παραμένουν διάσπαρτες εστίες
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Εξακολουθούν να καίνε διάσπαρτες εστίες στα Γεράνεια Όρη, η εικόνα ωστόσο, της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας και τις επόμενες ημέρες εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, βελτιώνεται συνεχώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για τρίτο 24ωρο, βοηθά αποφασιστικά το γεγονός ότι κόπασαν οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής το απόγευμα του Σαββάτου αναφέρεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021, στην περιοχή Σχίνος Λουτρακίου Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις.

«Η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη συνεχώς βελτιώνεται», τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, και πρόσθεσε ότι «η φωτιά είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δραστικά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φωτιά στον Σχίνο: Οι συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή

Βίντεο από drone αποτυπώνει την καταστροφή στο Αλεποχώρι:

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων πραγματοποιείται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους ενώ έχουν καεί και οικίες και αγροικίες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα βρεθεί αύριο, Κυριακή, στις 9 το πρωί, στο Αλεποχώρι, προκειμένου, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από την πυρκαγιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν προκλήθηκε από αμέλεια η φωτιά

Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε πως «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας:

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε μεγάλη μάχη ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, με τους ανέμους να είναι ευνοϊκούς. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Σημειώνεται πως τέσσερις φορές ενεργοποιήθηκε το 112, ειδοποιώντας τους κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρουν ασφαλές μέρος.

Από τη νύχτα της Τετάρτης εκκενώθηκαν σταδιακά οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Σπάρτα, Αιγειρούσες-Ντουράκος, Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, και Αγίας Παρασκευής, τα Παπαγιαννέικα και η Χαλκανή.

Δείτε εικόνες από το Λιμανάκι Μαυρολίμνης:

Καμμένα σπίτια στην Μαυρολίμνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ