ΕΛΛΑΔΑ

Σε ύφεση η φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε ύφεση η φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
AP Photo/Michael Varaklas

Για τέταρτο εικοσιτετρώρο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας, το βράδυ της Τετάρτης, και βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Εκτιμάται ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, ενώ τουλάχιστον 370 κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», με τις δυνάμεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με διάσπαρτες εστίες.

Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από αέρος συμμετείχαν μέχρι τη δύση του ηλίου 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη στα Γεράνεια Όρη.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε αποκτήσει για αρκετές ώρες ακραία συμπεριφορά λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και της πλούσιας καύσιμης ύλης μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας.

Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS).

Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS).

Το Αλεποχώρι πριν και μετά την πυρκαγιά

Η ομάδα Up Stories παρουσίασε το πριν και το μετά της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως η μεγαλύτερη έπληξε τόσο την Κορινθία όσο και την Αττική τα τελευταία 20 – 30 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ