ΕΛΛΑΔΑ

Σπιτφάιρ: Προσγειώθηκε ανακατασκευασμένο στο Τατόι το θρυλικό μαχητικό

Σπιτφάιρ: Προσγειώθηκε ανακατασκευασμένο στο Τατόι το θρυλικό μαχητικό
ΙΝΤΙΜΕ

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοΐου προσγειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, το εμβληματικό αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Σπιτφάιρ MJ755 που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από πλήρη ανακατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ΠΑ συνόδευσαν το θρυλικό καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η επιστροφή του Σπιτφάιρ MJ755είναι μια πολύ σημαντική ημέρα», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κόλιας αντιπρόεδρος του ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή του αεροσκάφους.

Το Σπιτφάιρ MJ755, είχε απογειωθεί από το ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο, την περασμένη Τρίτη και μετά από ενδιάμεσες στάσεις στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, μέσω Μπρίντιζι προσγειώθηκε αρχικά για ανεφοδιασμό σήμερα στην Κέρκυρα, και από εκεί μέσω Αράξου έφτασε στην Αθήνα.

Χειριστές της ΠΑ, που θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος.

Το ιστορικό αυτό αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1943, και είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 περίπου Σπιτφάιρ τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στη Βρετανία για ολική ανακατασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ