ΕΛΛΑΔΑ

Σπιτφάιρ: Η αεροπορική βάση Δεκελείας υποδέχεται την Τρίτη το θρυλικό μαχητικό

Σπιτφάιρ: Η αεροπορική βάση Δεκελείας υποδέχεται την Τρίτη το θρυλικό μαχητικό
ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με ειδική τελετή θα υποδεχθεί την ερχόμενη Τρίτη η αεροπορική βάση Δεκέλειας το εμβληματικό αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Σπίτφαιρ MJ755.

 

Η τελετή υποδοχής του ιστορικού αεροσκάφους Σπίτφαιρ MJ755 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Ιουνίου, στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας.

Το θρυλικό πολεμικό αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πετάει ξανά μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ανακατασκευή του αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «Ίκαρος».

Το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας ξεκίνησε την πορεία του την περασμένη Τρίτη από τη Μεγάλη Βρετανία, ανεφοδιάστηκε στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, και από το Μπρίντιζι προσγειώθηκε χθες Πέμπτη αρχικά στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας στην Κέρκυρα, στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Άραξου και το απόγευμα έφτασε στο Τατόι.

Χειριστές της ΠΑ, που θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πετούν σε επετειακές εκδηλώσεις το αεροσκάφος.

Το ιστορικό αυτό αεροπλάνο κατασκευάστηκε το 1943, και είχε πάρει μέρος σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα με άλλα 77 περίπου Σπιτφάιρ τον Φεβρουάριο του 1947, από την τότε βρετανική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό. Στα τέλη του 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα στο Τατόι, και αργότερα στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου.

Μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στη Βρετανία για ολική ανακατασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ