ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνονται οι ποινές για τους δράστες της διπλής δολοφονίας αστυνομικών στου Ρέντη

Μειώνονται οι ποινές για τους δράστες της διπλής δολοφονίας αστυνομικών στου Ρέντη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μειώνονται οι ποινές που είχαν επιβληθεί στους δράστες της αιματηρής συμπλοκής πριν από 10 χρόνια στην περιοχή του Ρέντη, με θύματα τους δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, Γιώργο Σκυλογιάννη και Γιάννη Ευαγγελινέλη.

Ο Άρειος Πάγος αφού απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως των ομογενών από την Ρωσία ανέπεμψαν την υπόθεση στο Εφετείο προκειμένου να εναρμονιστούν με το ύψος των ποινών που εφαρμόζονται με βάσει τον νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2019.

Πάντως οι αρεοπαγίτες, εκτός από την απόρριψη των αιτήσεων αναίρεσης των κατηγορουμένων, προχώρησαν και στην απόρριψη αιτήματος αναγνώρισης ελαφρυντικών, όπως είναι του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης όταν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος.

Υπενθυμίζεται, ότι η δολοφονία των δύο ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο την 1η Μαρτίου του 2011, όταν οι κατηγορούμενοι με την απειλή Καλάσνικοφ λήστεψαν περίπτερο στην περιοχή του Μενιδίου και στην συνέχεια, μετά από καταδίωξη αστυνομικών, γάζωσαν τους δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τους δύο αστυνομικούς, 22 και 23 χρονών αντίστοιχα, και να τραυματίσουν ακόμα δύο συναδέλφους τους.

Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί ως οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των αστυνομικών από το Πενταμελές Εφετείου Αθηνών σε δις ισόβια κι 66 έτη κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές από δύο έτη φυλάκισης έως οκτώ χρόνια κάθειρξη. Το ευεργετικό αποτέλεσμα της αρεοπαγιτικής απόφασης καταλαμβάνει και τους εμπλεκόμενους συναυτουργούς οι οποίοι δεν είχαν ασκήσει αναίρεση.

Ακόμα, μετά την ισχύει του νέου Ποινικού Κώδικα ο οποίος προβλέπει επιεικέστερες ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοχρησίας και της υπόθαλψης εγκληματία, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική εφετειακή απόφαση μόνον ως προς τις διατάξεις της επιβολής των ποινών και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο.

Ωστόσο, από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι των αιτήσεων αναίρεσης των καταδικασθέντων, που αναφέρονταν στην ενοχή τους για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση των δύο αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των υπόλοιπων αστυνομικών, που καταδίωξαν τους δράστες στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μετά από ληστεία, στο περίπτερο στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και των πράξεων της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής και της υπόθαλψης εγκληματία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ