ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας: Ποια ελληνικά νησιά είναι πιθανό να μπουν

Αλλαγές στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας: Ποια ελληνικά νησιά είναι πιθανό να μπουν
AP Photo/Dimitri Messinis

Αλλαγές στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της αναμένεται να ανακοινώσει η Βρετανία εντός της ημέρας, και σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ δεν αποκλείεται σε αυτή να προστεθούν και κάποια ελληνικά νησιά

Αν και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να διατηρήσει την αυστηρή πολιτική που έχει υιοθετήσει στα διεθνή ταξίδια, υπό τον φόβο της διασποράς της ινδικής μετάλλαξης που ταλαιπωρεί τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα, προτίθεται να κάνει κάποιες αλλαγές.

Ο κ. Τζόνσον δέχεται τις τελευταίες ημέρες πολλές πιέσεις τόσο από βουλευτές του όσο από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να διευρύνει την πράσινη λίστα, η οποία προς το παρόν περιλαμβάνει μόλις 12 κράτη και περιοχές.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από τις «πράσινες» αυτές χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της πορτοκαλί λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη καραντίνα.

Σύμφωνα λοιπόν με την βρετανική Indepedent, ως υποψήφια για ένταξη στην «πράσινη λίστα» κρίνονται συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία.

Ειδικότερα για τη χώρα μας, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κως, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, ενώ η Telegraph προσθέτει στο «κάδρο» και Μύκονο και την Κεφαλονιά, ενώ θεωρεί απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ για χώρες όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.

Οι νέες λίστες που θα ανακοινωθούν το απόγευμα αναμένεται να ισχύσουν από την Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ