ΕΛΛΑΔΑ

Βρετανία: Εκτός «πράσινης» λίστας τα ελληνικά νησιά - Καμία προσθήκη στις «ασφαλείς» χώρες

Βρετανία: Εκτός «πράσινης» λίστας τα ελληνικά νησιά - Καμία προσθήκη στις «ασφαλείς» χώρες
AP Photo/Frank Augstein

Εκτός βρετανικής «πράσινης λίστας» για ταξίδια στο εξωτερικό δίχως την υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή μένουν δημοφιλή για τους Βρετανούς τουρίστες ελληνικά νησιά.

Καμία χώρα ή προορισμός δεν προστίθενται στην αναθεωρημένη ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου· αντίθετα η Πορτογαλία «υποβιβάστηκε» από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα -στην οποία βρίσκεται και η Ελλάδα-, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων διά στόματος του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γραντ Σαπς.

Ειδικότερα για την Ελλάδα είχε προηγηθεί έντονη φημολογία πως στην επικαιροποιημένη «πράσινη» λίστα θα εντάσσονταν πιθανώς η Κως, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, με τη Μύκονο και την Κεφαλονιά να βρίσκονταν επίσης στο «κάδρο».

Το ίδιο και οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία.

Ωστόσο, τελικώς η «πράσινη» λίστα παρέμεινε ανέπαφη και μάλιστα η Πορτογαλία αφαιρέθηκε, με τον Γκραντ Σαπς να επισημαίνει πως η αλλαγή έγινε στο πλαίσιο «προσέγγισης που θέλει την ασφάλεια πρώτα», ώστε να μην διακυνδυνεύσει το δρομολογούμενο για την 21η Ιουνίου επόμενο βήμα άρσης του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις ο Γραντ Σαπς έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση», επισημαίνοντας πως ελήφθη εξαιτίας του αυξανόμενου ρυθμού μολύνσεων στην Πορτογαλία, καθώς και ανησυχιών για νέα στελέχη του κορωνοϊού που μπορεί να αποδειχθούν ανθετικά στα εμβόλια. Αναφέρθηκε ειδικά σε μεγάλη ανησυχία για παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη).

Διαβάστε επίσης

Πορτογαλία κατά Βρετανίας: Ακατανόητη η αφαίρεση από την «πράσινη» λίστα ταξιδιών

Οργή κατά Τζόνσον για τον «κλειστό» τουρισμό - «Τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της βιομηχανίας

Bρετανία: Κυρίαρχη πλέον η ινδική μετάλλαξη - Φόβοι για αύξηση στις νοσηλείες

Νωρίτερα, και καθώς τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλη απογοήτευση χιλιάδων Βρετανών που ήθελαν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είχε επισημάνει μιλώντας στο BBC.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει εδώ στη χώρα, την ώρα που ασφαλώς θα επιτρέπουμε τα ταξίδια όπου υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν».

Όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία από τις «πράσινες» χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας -και αυτό μόνο για ουσιώδεις λόγους-, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη καραντίνα.

Στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας βρίσκονται μόνο το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.

Άλλες επτά χώρες εντάσσονται στην «κόκκινη λίστα: Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κόστα Ρίκα, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ