ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος

Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος
INTIME NEWS

Ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπό διερεύνηση υπόθεση για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης που είχε καταθέσει σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ενώ στο αρχείο τέθηκε μέρος της ίδιας μήνυσης που αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο για την εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Τι αφορά η παράβαση καθήκοντος

Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, στα όσα διαδραματίστηκαν στο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τον Δεκέμβριο του 2018, από ομάδα εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α για τη διερεύνηση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού, ο κ. Αγγελής, σύμφωνα με τη μήνυση της κ. Τουλουπάκη, αρνήθηκε, ως επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, να παραλάβει ύποπτο λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών, που βρισκόταν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis, επειδή είχε την άποψη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Αγγελής σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε υποστηρίξει σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Ωστόσο, τόνιζε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση ήταν αληθείς, για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα έπρεπε να εξεταστεί αν η πράξη της «παράβασης καθήκοντος» τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας (σ.σ. τόπος τέλεσης του φερόμενου αδικήματος), ενώ θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Ως προς το σκέλος της μήνυσης που τέθηκε στο αρχείο αυτό αφορούσε σε ακόμη πέντε αδικήματα, μεταξύ των οποίων, η «παραβίαση απορρήτου», που συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και η «υπεξαγωγή εγγράφων» , σχετικά με διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ