ΕΛΛΑΔΑ

Διάθεση self test σε φαρμακεία: Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τα περί διακοπής διανομής

Διάθεση self test σε φαρμακεία: Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τα περί διακοπής διανομής
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αβάσιμες θεωρούνται σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους οι αναφορές και τα σενάρια περί διακοπής της δωρεάν χορήγησης των self test προς τις κατηγορίες που έως σήμερα τα προμηθεύονται σε συγκεκριμένη ημέρα από τα φαρμακεία.

Καλά ενημερωμένες πηγές παρέπεμπαν στην σχετική ανάρτηση του υφυπουργού, παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου αναφορικά με τον προγραμματισμό της διάθεσης των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως πληροφορείται το CNN Greece, είναι πιθανόν στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής των self test των περίπου 11.000 φαρμακείων όλης της χώρας να αποκτήσει και νέα σημεία από τα οποία θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι τα τεμάχια.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως στις 19 Ιουνίου τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία.

«Μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των φαρμακοποιών.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε:

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες. Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

-73% κρούσματα COVID

-65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID

- 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID

-53% μείωση δείκτη θετικότητας».

Μιλώντας στο OPEN ο Θανάσης Παπαθανάσης μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε σχετικά:

«Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πήραμε απόφαση να επεκτείνουμε το δίμηνο διανομής έως τις 19 Ιουνίου. Η συμφωνία που έχουμε κάνει είναι ότι θα καλύπτουμε την κοινωνία μέχρι τέλος του μήνα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα οι πλατφόρμες να είναι ανοιχτές... Σταματά η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία... Είναι μία απόφαση που είναι εις γνώση της πολιτείας... Η συμφωνία που υπήρχε ήταν για τους δύο μήνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ