ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η Αττική - Τι δήλωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η Αττική - Τι δήλωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece

Καταιγίδα ξέσπασε λίγο πριν από τις 18:00 την Τετάρτη στην Αττική και ήδη σε αρκετές περιοχές έχουν ανοίξει οι ουρανοί.

Σε δήλωσή του στο CNN Greece, o διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, τόνισε πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Αττική εντάσσονται στο πλαίσιο της καιρικής αστάθειας που παρατηρείται για τρίτη ημέρα στη χώρα μας, με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται ιδιαίτερα έντονα στα δυτικά και νότια της χώρας.

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι η καιρική αστάθεια και τα φαινόμενα που τη συνθέτουν (βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις κλπ.) θα συνεχιστούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται στο σύνολο της χώρας από την ερχόμενη Κυριακή.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αποκλείεται και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να εκδηλωθούν εκ νέου στην Αττική βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, την Τετάρτη 9 Ιουνίου οι ατμοσφαιρικές συνθήκες (ψυχρές αέριες μάζες στα μέσα και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας - θέρμανση του εδάφους) θα προκαλέσουν εκ νέου την εκδήλωση έντονης αστάθειας. Έτσι, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρας, κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις.

Περισσότερο θα επηρεαστούν η Πελοπόννησος, η Στερεά και η Ήπειρος, ενώ στη Στερεά και στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα κατά τόπους θα επιμείνουν έως και αργά το βράδυ.

Παροδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού Αττικής.

Στον προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις κατά τα τρίωρα 12:00-15:00 και 15:00-18:00, ενώ τα κίτρινα σύμβολα τονίζουν τις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ

Την ίδια ώρα, σε πλήρη ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίου Καιρού από την ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, σήμερα Τετάρτη σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Την Τετάρτη (09-06-2021) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Ο καιρός σήμερα

Στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά προβλέπονται βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες που κατά τόπους στα ηπειρωτικά και κυρίως στην Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από χαλαζοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά της Κρήτης τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ