ΕΛΛΑΔΑ

«Κάτω τα χέρια»: Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας

«Κάτω τα χέρια»: Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

«Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας»: με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις υπερωρίες, τα ρεπό αλλά και το οκτάωρο.

Από το πρωί της Πέμπτης, η χώρα βρέθηκε σε απεργιακό μπλακ άουτ -απάντηση των εργαζομένων στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και έφτασαν έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρώμενοι για τις αλλαγές καικαταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις υπερωρίες και τα ρεπό.

Κινητοποιήσεις είχαν εξαγγείλει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, καθώς και άλλοι εργασιακοί φορείς και συλλογικότητες στο κέντρο της Αθήνας. Το «παρών» έδωσαν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί για το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και στις 11:00 για ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί και διαδήλωσε, με πανό και συνθήματα κατά του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήριζαν «αντεργατικό έκτρωμα», ζητώντας να μην ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ έπεσαν και λίγα καπνογόνα.

Μοναδική «παραφωνία», η ομάδα των αγνώστων που αποχωρώντας από το κέντρο της Αθήνας πέταξαν μπογιές στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πανεπιστημίου.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βγήκαν στη Θεσσαλονίκη και μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Η πορεία των εργαζομένων ξεκίνησε από την οδό Αγίου Δημητρίου, στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στις οδούς Ιασωνίδου και Εγνατία, με τελικό προορισμό το ΥΜΑΘ.

Επίσης, σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Χανιά, Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.

kapnogona.jpg
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Στην πορεία ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας κατέβηκε στην πορεία για να στείλει το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του νομοσχεδίου.

Συνομίλησε και χαιρέτισε τον κόσμο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα, να επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας.

«Ο κόσμος της εργασίας όμως είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, στον κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς του», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έδωσε το «παρών» στα Προπύλαια.

Γεννηματά: Αυθαιρεσία και αυταρχισμός

Η Φώφη Γεννηματά που βρέθηκε στην πορεία και συνομίλησε με τον κόσμο, έκανε λόγο για «εργασιακή αυθαιρεσία και αυταρχισμό» που ανοίγει την πόρτα το νομοσχέδιο.

Και σημείωσε πως: «Εμείς ανοίγουμε έναν άλλον δρόμο, τον δρόμο της νέας αλλαγής, με το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο».

Δείτε εικόνες από τις κινητοποιήσεις:

Στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά όταν μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων βρέθηκαν οι περιφρουρήσεις από μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

INTIME

Στα πανό έγραφαν συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τα Σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία» και «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Ποια ΜΜΜ απεργούν

Υπό το πρίσμα αυτό, ακινητοποιημένα θα είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο στην Αθήνα όσο και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας.

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 εργαζόμενοι τα μέσα σταθερής τροχιάς , δηλαδή σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων εργαζομένων.

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα Τρόλεϊ την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν ως τις 20:00.

Και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας οι συρμοί του ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει και σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα ανασταλλούν όλα τα δρομολόγια την Πέμτπη 10 Ιουνίου, καθώς και βραδινά δρομολόγια την Τετάρτη 9 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στη γραμμή της Χαλκίδας, θα καταργηθούν οι αμαξοστοιχίες αρ. 2534 και 2539 καταργούνται σε όλη τη διαδρομή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ