ΕΛΛΑΔΑ

Νέα τραγωδία με 22 νεκρούς πρόσφυγες σε Κάλυμνο και Ρόδο

Νέα τραγωδία με 22 νεκρούς πρόσφυγες σε Κάλυμνο και Ρόδο
AP Photo/Kostis Ntantamis

Δεν έχει τελειωμό η ανθρώπινη τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα παγωμένα πλέον νερά του Αιγαίου καθώς άλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ανοιχτά της Καλύμνου και βόρεια της Ρόδου.

Ειδικότερα, το πρώτο οδυνηρό περιστατικό σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κάλυμνο και Καλόλυμνο όταν ανετράπη ξύλινη λέμβος στην οποία ανασύρθηκαν 19 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 9 παιδιά.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συμμετείχαν τέσσερα σκάφη του λιμενικού, πλωτό σκάφος της Frontex, ελικόπτερο Super Puma και τρία αλιευτικά.

Επίσης, σε δεύτερο περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου και κοντά στο αεροδρόμιο "Διαγόρας", σκάφος του λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες αλλά και τρεις νεκρούς εκ των οποία δυο παιδιά.

Οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται όλο και δυσκολότερες καθώς στην περιοχή επικρατούν βορειοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το ΑΠΕ, στους 32 νεκρούς ανέβηκε ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου ναυαγίου της Τετάρτης με μετανάστες και πρόσφυγες, ανοιχτά της Εφταλούς.

Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες αναμένονταν να φθάσουν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενοι από Μυτιλήνη και Χίο ενώ προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει κηρύξει 48ωρη προειδοποιητική απεργία καλώντας ειδικά τις εταιρείες των πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες να το κάνουν μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Στα ναυάγια των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη σημερινή του απάντηση στη Βουλή και στη σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου για προσφυγικό.

"Τα κύματα δεν ξεβράζουν νεκρούς πρόσφυγες και παιδιά αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό", είπε ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας ευθείες βολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της κρίσης.

Παράλληλα και σε συνέχεια της σημερινής απάντησης του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ξεκινάει από τη Δευτέρα κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Μουζάλας προτίθεται να ενημερώσει τους αρχηγούς για τις αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ