SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Κιρσοί: Καμία αναβολή για την αντιμετώπισή τους ακόμα και τώρα

Κιρσοί: Καμία αναβολή για την αντιμετώπισή τους ακόμα και τώρα

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα ζήτημα υγείας που δρα σιωπηλά και γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται χωρίς αναίτιες καθυστερήσεις. Ειδικά το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί συνήθως δυσφορία στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από «βαριά», μόνιμα κουρασμένα και πρησμένα πόδια.  Επιπλέον οι γυναίκες επιβαρύνονται και ψυχολογικά καθώς η αποκάλυψη των ποδιών με την ελαφριά καλοκαιρινή ένδυση, τους δημιουργεί αμηχανία.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας, εξηγεί αποκλειστικά και για πρώτη φορά σε συνέντευξη του στο CNN γιατί δεν πρέπει να διστάζουμε να αντιμετωπίσουμε τους κιρσούς το καλοκαίρι και πως το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για την οριστική λύση του προβλήματος, είναι η επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό.

Με ποια συμπτώματα/ενδείξεις εκδηλώνεται η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί;

Όταν λέμε φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε εκείνη την κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες αδυνατούν να μεταφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια προς τον κορμό, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αίματος να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα, οι φλέβες να πρήζονται, να λιμνάζει σε αυτές το αίμα κι έτσι να αρχίζουν συμπτώματα, όπως βάρος, κάψιμο, πόνος, κράμπες, ιδιαίτερα στην ορθοστασία και στην καθιστική θέση.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μεγιστοποιούν τις πιθανότητες για εμφάνιση φλεβικής ανεπάρκειας;

Η βασικότερη αιτία είναι τα γονίδια μας. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς είναι μια πάθηση (οι κιρσοί), η οποία κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Και ένας δεύτερος, εξίσου σημαντικός, επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι ορμόνες όσον αφορά σε γυναίκες ασθενείς. Ορμονικές θεραπείες, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, διάφορα γυναικολογικά προβλήματα που ενδεχομένως να χρειάζονται μια ορμονική θεραπεία, όλα αυτά επιδεινώνουν ή φέρνουν στην επιφάνεια το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η πολύωρη καθιστική εργασία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ορθοστασία μπορούν με τη σειρά τους να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Μια που το θέμα, το αναλύουμε μέσα στο καλοκαίρι, να πούμε ότι και η εποχή παίζει ρόλο στην επιδείνωση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί από τους ασθενείς αυτούς ταλαιπωρούνται σημαντικά.

Κατά τη θερινή περίοδο, συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, καψίματος καθώς και το πρήξιμο των ποδιών είναι πολύ πιο έντονα. Επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης μιας θρόμβωσης είναι πιο υψηλός σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να επισημάνουμε πως οι κιρσοί δεν είναι αισθητικό πρόβλημα καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος σοβαρών συνεπειών για την υγεία μας.

Πολύ σωστά. Υπάρχει αυτός ο μύθος σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού κι έχει να κάνει κυρίως με τις παλιές τεχνικές που χρησιμοποιούσαμε για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τεχνικές που ήταν μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για παράδειγμα, το να φορά κανείς ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι μια κάλτσα συμπίεσης ή να έχει ενοχλήματα που θα πρέπει να τον καθηλώσουν στο κρεβάτι, είναι λόγοι βασικοί για να αποφύγει κανείς να κάνει μια τέτοια επέμβαση μέσα στο καλοκαίρι.

Όμως, επειδή, όπως είπαμε και πριν, και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και οι κίνδυνοι, όπως αυτός της θρόμβωσης είναι πολύ πιο αυξημένοι κατά τη θερινή περίοδο, η αντιμετώπιση και μπορεί, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται κανονικά κατά τους θερινούς μήνες.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι με τη βοήθεια της καινούριας τεχνικής που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια, με το ενδοαυλικό laser, όπου όλα γίνονται μέσα από μικρές οπές, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ούτε την ταλαιπωρία, ούτε και να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα. Ίσα ίσα, προχωρώντας μέσα στο καλοκαίρι στην οριστική λύση του προβλήματος, θα μπορούν να χαρούν το αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς ο πιο ανάλαφρος ρουχισμός της περιόδου επιτρέπει την ανάδειξη των συγκεκριμένων σημείων του σώματος. Και φυσικά, ο ασθενής θα ανακουφιστεί πλήρως από όλα αυτά τα ενοχλήματα που περιγράψαμε ανωτέρω.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να περάσει ένας ασθενής ένα ακόμη καλοκαίρι με πρησμένα και πονεμένα πόδια.

Αν κάποιος έχει επιφυλάξεις και διστάζει να προχωρήσει σε αντιμετώπιση του προβλήματος , υπό τον φόβο της λοίμωξης Covid-19, ποια θα ήταν η συμβουλή σας;

Είναι σίγουρο πως η πανδημία είχε μια τεράστια επίπτωση σε όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως και επηρέασε πολύ τον αριθμό των τακτικών χειρουργείων.

Όμως, δεν θα πρέπει να αμελούμε τα τακτικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε και να τα αναβάλλουμε για το μέλλον, αφήνοντας τα να επιδεινωθούν

Επιπλέον, με τις νέες μεθόδους αποκατάστασης των κιρσών, ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ολική νάρκωση, συνεπώς το αναπνευστικό του δεν επιβαρύνεται καθόλου από το κομμάτι της αναισθησίας. Μετά το πέρας της θεραπείας, ο ασθενής αναρρώνει σε ειδικό χώρο που δεν σχετίζεται με τους θαλάμους νοσηλείας και μπορεί μέσα σε μία ώρα να επιστρέψει σπίτι του. Συνεπώς, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμία ανασφάλεια αναφορικά με πιθανή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω της υφιστάμενης πανδημίας.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το καλοκαίρι τα συμπτώματα, όπως ήδη είπαμε, γίνονται πιο έντονα για τους ασθενείς και δεδομένου ότι η εποχή δεν αποτελεί αντένδειξη για τη θεραπεία των κιρσών, πιστεύω ότι συνθέτουν ένα συνεκτικό επιχείρημα για να αναζητήσουν οι ασθενείς άμεσα την οριστική λύση του προβλήματος.

Μάθετε για την αιμοδυναμική θεραπεία κιρσών κάτω άκρων και τα πλεονεκτήματα της.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 210 6215855 , 6977741191

Ακολουθήστε τον κο Τσεκούρα σε Instagram , Facebook & YouTube .