ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπές στην αυριανή απεργία λόγω Πανελληνίων: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ανατροπές στην αυριανή απεργία λόγω Πανελληνίων: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Με σημαντικές ανατροπές θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη η εικοσιτετράωρη απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε «μπλακ - άουτ» στην κυκλοφορία των Μέσων Μεταφοράς, η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί ιδιόμορφες συνθήκες, γεγονός που ωθεί τους εργαζόμενους να αναπροσαρμόσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με νεότερη ανακοίνωση της, η ΣΤΑΣΥ αναφέρει ότι τελικά την Τετάρτη ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το Τραμ θα συμμετέχουν στην απεργία από τις 10:00 και μετά και όχι όλο το 24ωρο, με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψηφίων που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ως εκ τούτου, ΗΣΑΠ και Τραμ θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10:00 το πρωί και ως τη λήξη της βάρδιας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους μαθητές για να κάμψει τον αγώνα απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της. Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους. Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως λήξη της βάρδιας. Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή».

Την εξαίρεση των καθηγητών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας από την αυριανή απεργία αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις».

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι μετακινήσεις αύριο θα γίνουν χωρίς μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι τα λεωφορεία θα πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ 09:00-21:00.

Η στάση εργασίας δεν αφορά τις 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής οδηγών σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται λιγότερα δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 στα τρένα ύστερα από σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Σιδηροδρομικών.

«Η Π.Ο.Σ. όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου, που εάν εφαρμοσθούν θα είναι κόλαφος για όλους τους εργαζόμενους. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το Νομοσχέδιο. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και στα κατά τόπους συλλαλητήρια που έχουν ανακοινώσει τα Εργατικά Κέντρα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣ.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και 13 ναυτεργατικά σωματεία για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Η ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγείλει την 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ανακοίνωση:

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το "παρών" τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα σε όλες τις πόλεις της χώρας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, πρέπει να αποσυρθεί τώρα!» αναφέρει στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.

ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται από την αυριανή απεργία οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται με τις Πανελλαδικές

Να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η υποβολή κατεπείγουσας αγωγής κατά της ΑΔΕΔΥ για την αυριανή απεργία από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Λίγο νωρίτερα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης με δήλωσή του είχε ζητήσει να μην απεργήσει η ΟΛΜΕ προκειμένου οι εξετάσεις των υποψηφίων να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Νίκος Φίλης: Κανονικά και Πανελλαδικές και απεργία - Έχουν εξαιρεθεί οι καθηγητές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ