ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας: Εθελοντική νομική προστασία σε πρόσφυγες-μετανάστες

Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας: Εθελοντική νομική προστασία σε πρόσφυγες-μετανάστες
EUROKINISSI - ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Περισσότεροι από 80 δικηγόροι έχουν ανταποκριθεί έως τώρα στην πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, για την εθελοντική νομική προστασία σε πρόσφυγες και μετανάστες που ενδέχεται να βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, είτε στην Πάτρα, είτε άλλες περιοχές της Αχαΐας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών και συντονιστής της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε γι' αυτόν τον σκοπό, Τάκης Παπαδόπουλος, «με την ιδιότητά μας ως νομικοί ευαισθητοποιηθήκαμε στο να προστατέψουμε πρόσφυγες και μετανάστες, εάν υπάρξει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».

Όπως εξηγεί «σκοπός μας είναι να τους βοηθήσουμε, εφόσον ζητήσουν άσυλο ή υπάρξουν άλλα ζητήματα, σχετικά τις συνθήκες κράτησής τους»

Ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει ότι «οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες ενδεχομένως να μην γνωρίζουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου, ή ποια δικαιώματα έχουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου, εφόσον βέβαια το επιθυμούν, θα υπάρχουν δικηγόροι που θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την παροχή ασύλου».

Ακόμη, όπως σημείωσε, «σε περίπτωση που γίνουν καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμείς θα τις διερευνήσουμε και εφόσον υπάρχει ζήτημα, θα τους προστατεύουμε νομικά».

Η ειδική επιτροπή των δικηγόρων έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές, προκειμένου να γίνει ενημέρωση, και όπως τόνισε ο Τάκης Παπαδόπουλος «υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από συναδέλφους και εκτιμώ ότι όσο περνά καιρός θα αυξάνεται ο αριθμός των εθελοντών».

Στο μεταξύ, εκτός από νομική βοήθεια, οι δικηγόροι θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν και ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειωνεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε ληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια, όπου είχε συγκροτηθεί πάλι ειδική νομική επιτροπή για να βοηθήσει αλλοδαπούς, οι οποίοι ενώ είχαν εκτίσει τις ποινές τους, παρέμεναν κρατούμενοι στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, επειδή δεν ήταν δυνατόν να απελαθούν, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ