ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Απεργία: Ολοκληρώθηκε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας
CNN Greece/Σπύρος Μελισσάρης

Τη διαφωνία τους στο εργασιακό νομοσχέδιο –που ψηφίζεται σήμερα- εξέφρασαν εργατικά συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το 8ώρο».

Όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν πλέον ανοίξει και η κυκλοφορία πραγματοποιείται κανονικά.

Η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, ολοκληρώθηκε μετά από σύντομη παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, ζητώντας την απόσυρσή του.



Νωρίτερα, μπροστά στη Βουλή συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, το οποίο έχει προγραμματίσει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή στις 17:00 ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή εκ νέου στις 18:00 ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Κινητοποιήσεις από το πρωί και σε τουλάχιστον 60 πόλεις

Στην Αθήνα οι πρώτες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 9 το πρωί, ενώ συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν έξω από τη Βουλή και το απόγευμα από τις 17:00. Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τουλάχιστον 60 πόλεις της χώρας.

Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση και στις 10:30 το πρωί.

Στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό.

Στο πλευρό των εργαζομένων είναι και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η βουλευτής Αλέκα Παπαρήγα.

«Παρά τις απειλές, τα ψέματα, τις συκοφαντίες, την καταστολή οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτή τη μάχη», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και συνέχισε:

«Η πλειοψηφία του λαού μας σήμερα, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι αύριο, θα αφήσουν στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα του "Χατζηθάφτη". Θα το πετάξουν στα σκουπίδια».

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο

Η νέα αυτή κινητοποίηση έρχεται ενώ η πολιτική αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο έχει χτυπήσει «κόκκινο» και μετά από έντονη κόντρα για την απεργία ανήμερα των πανελληνίων εξετάσεων – κάτι που ενδεχομένως να παρεμπόδιζε την ομαλή διεξαγωγή τους και να δυσκόλευε τους υποψήφιους.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα 14 Ιουνίου αναφέρει ότι συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή «για να καθορίσει την περαιτέρω δράση της Συνομοσπονδίας σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο. Η ΓΣΕΕ εμμένοντας στις ουσιαστικές διαφωνίες της με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου αποφάσισε:

Να στηρίξει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας της Παρασκευής 11/6/21 για στάση εργασίας 13.00 με 17.00, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου και Συλλαλητήριο στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, καθώς και τις πρωτοβουλίες των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζόμενους».

Παράνομη η απεργία έως τις 10:00 για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε ΜΜΜ

Με το σκεπτικό της ομαλής διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η απεργία της ΑΔΕΔΥ κρίθηκε παράνομη μέχρι τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Εξαίρεση από την αυριανή απεργία των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είχε αποφασίσει νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Είχε προηγηθεί, ωστόσο, η υποβολή κατεπείγουσας αγωγής κατά της ΑΔΕΔΥ για την αυριανή απεργία από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 - 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00, καθώς το Συνδικάτο Εργαζόμενων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ. Οι λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της. Η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης για τα παιδιά είναι εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για αυτό το λόγο παίρνουμε μέρος ακόμα πιο δυναμικά και αποφασιστικά στις κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων και διευκολύνουμε τα παιδιά μας στις μετακινήσεις τους. Πραγματοποιούμε την Τετάρτη 16/6 στάση εργασίας από 10πμ έως λήξη της βάρδιας. Παίρνουμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή».

Επιμένουν στην απεργία οι ναυτεργάτες

Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά (αρ.απόφασης 544/2021) η νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, που έχουν εξαγγείλει για σήμερα τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η απεργία σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων, θα ξεκινήσει από τις 00.01 έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

«Καλούμε τα μέλη μας και ευρύτερα τους ναυτεργάτες μέσα στα ίδια τα καράβια να δώσουν από κοινού τον αγώνα με τις απεργιακές φρουρές σε κάθε πλοίο και λιμάνι της χώρας, να αποκρούσουν και να συντρίψουν την επιχείρηση υπονόμευσης της απεργίας μας» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στους ναυτεργάτες να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά έξω από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «BLUE STAR PAROS».

«Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» ανέφερε σε άλλη ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία απευθύνει κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Στο μακρύ κατάλογο των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των εφοπλιστών και των επαίσχυντων αποφάσεων των Πρωτοδικείου Πειραιά, όπως και η σημερινή, που έκρινε την απεργία των ναυτεργατών στις 16 Ιούνη παράνομη, απαντάμε ότι θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων, από την μαζική - μαχητική συμμετοχή, των ναυτεργατών και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων που καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 το πρωί και σε προσυγκέντρωση στις 5 το πρωί.

«Να μην λείψει κανείς από την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων» αναφέρουν, τονίζοντας:

«Ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

Επίσης «δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης, λόγω της απεργίας που αποφάσισε των Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών και Διαποντίων νήσων, «'Αγιος Σπυρίδωνας».

Στάση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων

Τετράωρη παντραπεζική πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:15 έως τη λήξη του ωραρίου, αποφάσισε για την Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, «έχοντας ως βασική προτεραιότητα την ενωτική και αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων και του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο, συνεδρίασε στις 14/6/2021 και αποφάσισε τα εξής:

«Συντασσόμαστε από θέση αρχής με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες της απέναντι στις βασικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου και ενόψει της ψήφισής του την Τετάρτη 16/6/2021, ειδικότερα για τον κλάδο αποφάσισε:

  • Την προκήρυξη 4ωρης παντραπεζικής πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη 16/6/2021, από τις 11:15 έως τη λήξη του ωραρίου.
  • Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 16/6/2021, στις 16:00, στην Πλατεία Συντάγματος.
  • Τη συνέχιση των πρωτοβουλιών για ενωτική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις υπό ψήφιση αντεργατικές διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.
  • Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, συσπειρωμένοι γύρω από την ΟΤΟΕ, να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις κινητοποιήσεις και όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» τονίζει η ΟΤΟΕ.

Στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ οι εργαζόμενοι προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 14.00 έως τις 18.00 της Τετάρτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ