ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Καταργείται η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο

Self test: Καταργείται η υποχρέωση για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο
ΙΝΤΙΜΕ

Προς κατάργηση βαίνει η υποχρέωση των πλήρως εμβολιασμένων να διενεργούν self test, όπως προκύπτει από το πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τον τρόπο και τον χρόνο διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών σκευασμάτων το προσεχές διάστημα.

Η κυβέρνηση ζήτησε δίμηνη παράταση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ή την εφάπαξ διάθεση 8 self tests σε κάθε δικαιούχο. Ως προς προς το δεύτερο σκέλος της πρότασης, η κυβέρνηση ζήτησε συγκεκριμένα από τους φαρμακοποιούς να διαθέσουν εφάπαξ 4 + 4 τεστ σε κάθε δικαιούχο, δηλαδή στο σύνολό τους 8 τεστ (τέσσερα για τον Ιούλιο και τέσσερα για τον Αύγουστο) σε κάθε δικαιούχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από την κυβέρνηση ζητήθηκε συγκεκριμένα η συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διάθεσης των self test από τα φαρμακεία μένει να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα συνεδριάσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο αναφορικά με τις ομάδες πολιτών που υποχρεούνται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει.

«Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου» είχε αναφέρει ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας το Σάββατο στο Mega.

Ο κ. Σκέρτσος είχε αναφέρει πως μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη καθώς η τελευταία διανομή έγινε για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα».

Εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα, ο γγ Συντονισμού κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης έχει αναφέρει ότι «από τον Ιούλιο, όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, δεν θα υποχρεούνται να κάνουν self-test. Επιπλέον, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από διενέργεια ελέγχου μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα».

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι βέβαιο πως η κατάργηση της αυτοδιάγνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους από τον Ιούλιο περιλαμβάνεται στην στρατηγική της κυβέρνησης, ωστόσο θα εξεταστεί ενδελεχώς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας πριν ανακοινωθούν επισήμως οι νέες οδηγίες.

Δεδομένου ότι όλα τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιούνται από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ύφεση της πανδημίας και πολύ χαμηλό δείκτη θετικότητας θα ήταν ασφαλές να εκτιμηθεί ότι δεν αναμένεται κάποια έκπληξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ