ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Από τα σούπερ μάρκετ η διάθεση στην Αχαΐα, ανοιχτό ενδεχόμενο και για την Αττική

Self test: Από τα σούπερ μάρκετ η διάθεση στην Αχαΐα, ανοιχτό ενδεχόμενο και για την Αττική
INTIME

Στην ανακοίνωση ότι τα self test θα διανέμονται πλέον από τα σούπερ μάρκετ στην Αχαΐα, όπου οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αρνήθηκαν να συνεχίσουν την παροχή τους προς τους δικαιούχους, προχώρησε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ της Αχαΐας για τη διάθεση των self test και πρόσθεσε ότι εφόσον επιμείνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στην άρνησή του να συνεχίσει τη διανομή, το ίδιο θα ισχύσει και στο Λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισήμανε: «Μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει ​236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 self-Test σε πολίτες. Για μία ακόμη φορά θέλω να επισημάνω τη σπουδαιότητα του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού.

»Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα self test συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορωνοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι, τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των self test μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από self test.

»Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών. Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος και κυρίως τους φαρμακοποιούς και τα στελέχη των φαρμακαποθηκών. Όλοι απέδειξαν ότι ο στόχος για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι κοινός, είναι εθνικός και πως η ομαδική προσπάθεια φέρει αποτελέσματα.

»Όταν ανακοινώσαμε τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη της δράσης αυτής, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου είχαμε προγραμματίσει τη διάρκεια της σε 2 μήνες. Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία, και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

»Για το λόγο αυτό, χθες, στο Υπουργείο Υγείας συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ειρήνη Μαρκάκη και τους ζητήσαμε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 με 3 μήνες στις ομάδες καταρχάς του πληθυσμού που προανέφερα. Η εκπρόσωπος των φαρμακαποθηκαρίων συμφώνησε ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου προς έγκριση. Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική.

»Σήμερα, 2 φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, τα self test πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορωνοιού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο.

»Ανακοινώνουμε λοιπόν ότι, για την περιοχή της Αχαΐας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαΐα επιθυμούν να τα διαθέτουν.

»Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ