ΕΛΛΑΔΑ

Ολομελεια ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις της πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Β. Θάνου

Ολομελεια ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις της πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Β. Θάνου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις της πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου και των τέως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εν λόγω επιτροπής που ζητούσαν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών Δημήτρης Εμμανουηλίδης) απέρριψαν (αποφάσεις 912-915/2021), τις αιτήσεις της κυρίας Θάνου και των άλλων, κρίνοντας ότι οι διατάξεις με τις οποίες θεσπίστηκαν ασυμβίβαστα για ορισμένες θέσεις της πυραμίδας της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι συνταγματικές, συμβατές με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία καθώς και με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εκτός από την η κυρία Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου, και δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς, ενώ παρεμβάσεις είχαν πραγματοποιήσει από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου και η Μαρία Ιωαννίδου.

Στις προσφυγές τους, υποστήριζαν ότι όλο το πλέγμα των αποφάσεων αντικατάστασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στο ενωσιακό δίκαιο, αλλά και ήταν φωτογραφικές, οι πράξεις διορισμού της νέας διοίκησης της ανεξάρτητης Επιτροπής.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις «είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία».

Κατά συνεπεία, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις, «στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ