ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις δηλώσεις Μπαλάσκα

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις δηλώσεις Μπαλάσκα
Screen grab από βίντεο

Την παρέμβαση και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν οι δηλώσεις του αστυνομικού συνδικαλιστή Σταύρου Μπαλάσκα σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά και την ομολογία του συζύγου της Μπάμπη Αναγνωστόπουλου.

Μετά την κατεπείγουσα ΕΔΕ που διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε διάπραξη αδικήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής, ο συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας σε δηλώσεις του με αφορμή την ομολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου υποστήριξε ότι αν ο 32χρονος είχε πάρει τηλέφωνο την Αστυνομία αμέσως μετά την πράξη του μπορεί να καθόταν στη φυλακή λιγότερο από 5 χρόνια, γιατί το έγκλημα θα θεωρείτο εν βρασμώ ψυχής.

«Παρερμηνεύτηκε η δήλωσή μου»

«Παρερμηνεύτηκε η δήλωσή μου»: αυτό υποστήριξε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τον συζυγοκτόνο πιλότο και την ΕΔΕ που διατάχθηκε εναντίον του από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο Σταύρος Μπαλάσκας δήλωσε πως «δεν υπάρχει αστυνομικός συνδικαλιστής που να έχει κομματική ταυτότητα.

Απάντησε, επίσης, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για τις δηλώσεις του:

«Το “γαλάζιος”, δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, είναι δυνατόν να κάνει αντιπολίτευση η αξιωματική αντιπολίτευση προς έναν Πρωθυπουργό για έναν αστυφύλακα; Το μόνο “γαλάζιο” που έχω είναι η Σημαία, στην οποία ορκίστηκα πίστη, όπως και στο Σύνταγμα».

Και συμπλήρωσε:

«Αυτό που είπα και αυτό που, αν πάρετε λέξη – λέξη, βγαίνει και σαν νόημα είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε έναν άνθρωπο εν βρασμό ψυχής, αλλά έναν άνθρωπο που έκανε ένα έγκλημα, έδωσε μια θεατρική παράσταση για να παραπλανήσει τις Αρχές, σκότωσε ένα ζώο αναίτια. Είναι πολύ βαρύτερο αυτό που έκανε, αυτό είναι το νόημα της δήλωσης μου».

Επεσήμανε δε, πως «παρερμηνεύτηκε η δήλωσή του» ενώ δεν αποδέχτηκε πως η δήλωσή του μεταφέρθηκε αυτούσια.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως «ενδεχομένως να ακούστηκε λάθος σε κάποιους» αλλά δεν δέχτηκε πως έκανε κάποιο λάθος.

Ο συνδικαλιστής αστυνομικός απέρριψε τις μομφές ότι έδωσε οδηγίες προς εγκληματίες για να μειώσουν τις ποινές που θα αντιμετωπίσουν, λέγοντας ότι είναι 20 χρόνια συνδικαλιστής, έχει βγει πολλές φορές στην τηλεόραση και ξέρει τι λέει, ενώ είπε ότι έχει και «ένα θέμα» με τους κακούργους, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε κάτι για να «βοηθηθούν» εγκληματίες.

«Με αυτήν την δήλωση εννοούσα ότι είναι τελείως διαφορετικό κάποιος να προβεί σε μια σοβαρή πράξη όπως είναι η δολοφονία και αμέσως να συντριβεί και να δηλώσει ότι θέλει να πληρώσει για το περιστατικό και άλλο είναι να είναι κάποιος που κάνει ότι μπορεί για να εξαπατήσει τις Αρχές», είπε ο κ. Μπαλάσκας, προσθέτοντας:

«Ένας άνθρωπος που ομολογεί άμεσα το έγκλημα του και δηλώνει ότι μετανόησε και αυτό προκύπτει μέσα από μια διαδικασία έχει διαφορετική αντιμετώπιση, αυτό μπορεί να σας το πει και ένας δικηγόρος καλύτερα από μένα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άλλη ΕΔΕ που υπάρχει για δηλώσεις του αναφορικά με τους δικαστές και την μεταχείριση συλληφθέντων, είπε «δεν κατηγόρησα ούτε φυσικό πρόσωπο ούτε θεσμό. Είπα ότι δεν επαρκούν τα νομικά εργαλεία για να επιβάλλουν μεγαλύτερες ποινές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ