ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία γυναικών στην Πάτρα για την Καρολάιν

Πορεία γυναικών στην Πάτρα για την Καρολάιν
patrasevents.gr

Συγκέντρωση γυναικών πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Πάτρα για την την άτυχη Καρολάιν.

Περίπου 100 άτομα φωνάζοντας συνθήματα για τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών, συγκεντρώθηκαν με πανό στην πλατεία Γεωργίου και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η πορεία ήταν ειρηνική, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν επί ποδός.

thebest.gr

Η ανακοίνωση από την πρωτοβουλία γυναικών αναφέρει μεταξύ άλλων ενάντια στην πατριαρχία:

«Πριν 40 μέρες δολοφονήθηκε στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά η 20χρονη Καρολάιν. Μετά από ένα συντονισμένο σόου 40 ημερών και μεγάλης προσπάθειας να χτιστεί το ρατσιστικό αφήγημα του αλλοδαπού που μπαίνει στα σπίτια των οικογενειαρχών και κάνει κτηνωδίες, αποδείχτηκε πως ο άντρας της ήταν αυτός που την σκότωσε επειδή εκείνη ήθελε να φύγει μακριά του.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους. Ένα έγκλημα με συγκεκριμένα κίνητρα, ένα έγκλημα που εκκινεί από τις ίδιες τις πατριαρχικά δομημένες κοινωνίες στις οποίες ζούμε και που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Αυτό ακριβώς επιδιώκει να κρύψει η κυριαρχία με την μη τοποθέτηση του γεγονότος ως αυτό που είναι: γυναικοκτονία. Η απλή καταγραφή της ως επιβεβαιώνει πόσο επιτακτικό είναι να αντιληφθούμε πως «η έμφυλη βία είναι καθεστώς όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός.

Η δολοφονία της Κάρολάιν αποτελεί ένα από τα αναρίθμητα παραδείγματα καθημερινής, ωμής, θεσμικής ή μη βίας εις βάρος των γυναικών, αλλά και όλων όσοι ανήκουν στον πάτο της κοινωνικής και ταξικής ιεραρχίας. Από την άγρια δολοφονία της Ελένη Τ. σε παραλία της Ρόδου, έπειτα από το βιασμό και την κακοποίησή της μέχρι τις 3 μετανάστριες που βρέθηκαν νεκρές στην περιοχή του Έβρου και πιθανότατα δολοφονήθηκαν από διακινητές, από τις απόπειρες βιασμού των στοιβαγμένων γυναικών, προσφύγων και μεταναστριών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από μπάτσους μέχρι τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στους χώρους εργασίας η πατριαρχική βία και η επίθεση στις γυναίκες της εργατικής τάξης εντείνεται πλάι πλάι με τη συνολικότερη επίθεση σε βάρος των από τα κάτω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ