ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Νίσυρο: Νέα δόνηση μετά τα 5,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Σεισμός στη Νίσυρο: Νέα δόνηση μετά τα 5,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα - Τι εκτιμούν οι ειδικοί
ΙΝΤΙΜΕ

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην θαλάσσια περιοχή της Νισύρου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε το νησί στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο νέος σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε στις 18:44 και ήταν ισχύος 4,2 βαθμοί Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 342 χλμ. ανατολικά των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. ΝΝΔ της πόλης της Νισύρου.

Η σεισμική δόνηση έγινε ελάχιστα αντιληπτή από τους κατοίκους του νησιού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος που επεσήμανε ότι δεν έχει προκληθεί καμία ζημιά στο νησί ούτε και προκλήθηκε ανησυχία, αφού δεν έγινε αντιληπτή από τους περισσότερους κατοίκους του νησιού.

Η πρόσφατη σεισμική δόνηση θεωρείται ως μετασεισμική δραστηριότητα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων που παρακολουθούν την περιοχή τις τελευταίες ώρες.

Σημειώνεται ότι από το ίδιο επίκεντρο, υπήρξε σήμερα στις 1:30 μετά τα μεσάνυκτα ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να υπάρξουν ζημιές.

Παπαδόπουλος: Μάλλον ο κύριος σεισμός - Δραστηριότητα από τον Απρίλιο

Για το σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα τη Νίσυρο και τα Δωδεκάνησα μίλησε στο CNN Greece ο διακεκριμένος σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκτιμώντας πως φαίνεται να είναι ο κύριος σεισμός, κατάληξη μιας έντονης προσεισμικής δραστηριότητας που κράτησε πάνω από δύο μήνες.

«Στην ευθεία αυτή, μεταξύ Νισύρου και Τήλου, η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από τον Απρίλιο. Είχε γίνει ένας σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 13 Απριλίου και έκτοτε συνεχίστηκε η δραστηριότητα συνεχώς με μικρότερα μεγέθη, φτάνοντας στον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ» λέει ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο CNN Greece.

Ο σεισμολόγος εκτιμά ότι οι προηγούμενοι ήταν προσεισμοί και, όπως φαίνεται, αυτός που έγινε τώρα ήταν ο κύριος σεισμός, υπογραμμίζει ωστόσο ότι «αυτό ακόμη δεν είναι βεβαιωμένο, είναι το πιο πιθανό σενάριο».

Στην ερώτηση πόσο σύνηθες είναι οι προσεισμοί να έχουν τόση μεγάλη χρονική έκταση, ακόμη και μήνες πριν τον κύριο σεισμό, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά: «Δεν είναι αφύσικο αυτό, μερικές φορές συμβαίνει η προσεισμική ακολουθία να διαρκέσει και δύο ή τρεις μήνες. Οπότε αυτό που παρατηρήσαμε τώρα είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια».

Για τον σεισμολόγο, αυτές τις λίγες ώρες που έχουν μεσολαβήσει, η σεισμική ακολουθία εμφανίζεται ομαλή.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ίσως ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός αλλά ακόμη αυτό δεν είναι βέβαιο. Είμαστε λίγες ώρες μετά και δεν μπορούμε να έχουμε μια αξιολόγηση η οποία θα καταλήξει σε βεβαιότητα. Όμως είναι το πιο πιθανό», απαντά στην ερώτηση αν η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προκαλεί ανησυχία.

Ο σεισμολόγος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει να κάνει με το ηφαίστειο της Νισύρου, καθώς πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς ενώ λέει ότι η περιοχή στο παρελθόν δεν έχει δώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί μια σαφή εγγύηση.

«Είναι πολύ ευεργετικό το γεγονός ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται μέσα σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, μακριά από τους κατοικημένους οικισμούς των νησιών κι αυτή η απόσταση δημιουργεί μια ας το πούμε ασπίδα προστασίας».

Πάντα όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική δραστηριότητα, παρακολουθούμε και αξιολογούμε το φαινόμενο, κι αυτό θα κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταλήγει ο σεισμολόγος.

H ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 01:14 μετά τα μεσάνυχτα (Τρίτη 22/6), στον υποθαλάσσιο χώρο των Δωδεκανήσων, κοντά σε Νίσυρο και Τήλο.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δίνει το εστιακό βάθος του σεισμού στα 14,4 χλμ. και το επίκεντρο στα 24 χλμ. δυτικά - νοτιοδυτικά της Νισύρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ