ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα από αύριο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκα από αύριο σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Καταργείται από αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου, η υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός, όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την τακτική ενημέρωση για πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε τη διατήρηση της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, καθώς και στους εξωτερικούς χώρους όπου υφίστανται συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού.

Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, στις 5.00 το πρωί.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε από πλευράς στις παράμετρους που συνυπολόγισε η Επιτροπή ως προς την εισήγησή της για να αποσαφηνίσει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας καταργείται «αποκλειστικά και μόνο εκεί που δεν παρατηρείται συγχρωτισμός» .

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πετάμε τη μάσκα» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίζοντας ότι η μάσκα αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύουν τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Συνεπώς εισηγούμαστε τη μη χρήση μάσκας αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ