ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Επανέρχεται ο καύσωνας από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Επανέρχεται ο καύσωνας από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε ιδιαίτερα θερμούς ρυθμούς θα εξελιχθούν οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα θα σημειωθεί μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κοντά στους 35-36 βαθμούς.

Ωστόσο, αυτή η μικρή αλλαγή δεν θα κρατήσει πολύ με τις πρώτες ενδείξεις της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να δείχνουν νέο, ακόμη πιο ισχυρό κύμα καύσωνα από την ερχόμενη Πέμπτη (01/07), με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε αρκετές περιοχές της χώρας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε δηλώσεις του στο CNN Greece, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, υπογραμμίζει πως «τα κύρια χαρακτηριστικά του εν εξελίξει κύματος καύσωνα είναι η μεγάλη διάρκεια – ήδη βρισκόμαστε στην τέταρτη ημέρα που καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη χώρα. Θα έχουμε πολύ ζέστη μέχρι και την Κυριακή».

lagouvardos.jpg
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι ίσως και την Τετάρτη.

«Μιλάμε, όμως, για μια πολύ μικρή πτώση της θερμοκρασίας, σίγουρα όχι πιο κάτω από τους 35 βαθμούς. Δηλαδή δεν θα έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των 40-42 βαθμών Κελσίου, αλλά λίγο πιο χαμηλά», ανέφερε.

«Υπάρχει προς το παρόν μια ένδειξη ότι από την ερχόμενη Πέμπτη 1 Ιουλίου, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο, ισχυρότερο κύμα καύσωνα σε σύγκριση με αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, με θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τους 40-42 βαθμούς. Σας τονίζω, λοιπόν, ότι με βάση τη μέχρι στιγμής προγνωστικά μας στοιχεία, μετά την πρόσκαιρη και σχετικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας, έρχεται ένα νέο κύμα καύσωνα που για διάστημα τριών έως τεσσάρων ημερών θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό», σημείωσε.

Οι επόμενες τρεις ημέρες οι πιο ζεστές για την Αθήνα

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτίμησε πως οι επόμενες τρεις ημέρες θα είναι αρκετά δύσκολες για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

«Θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κοντά στους 39 βαθμούς Κελσίου και η ζέστη θα επιμείνει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κλοιό καύσωνα μέσα στο Σαββατοκύριακο το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας

Ερωτηθείς δε σχετικά με το ποιες περιοχές της χώρα θα εξακολουθούν να επηρεάζονται περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, απάντησε ότι θα είναι το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας.

«Όλες οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, είναι πολύ ζεστές. Υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές που η θερμοκρασία θα είναι ίσως και λίγο πιο πάνω από τους 39-40 βαθμούς. Επομένως, η Κεντρική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα, όλη η Θεσσαλία, το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, η νότια Κρήτη θα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο», κατέληξε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ