ΕΛΛΑΔΑ

Aπροσδόκητος «επισκέπτης» στη Λούτσα: Καρέτα-καρέτα άφησε τα αβγά της στην παραλία

Aπροσδόκητος «επισκέπτης» στη Λούτσα: Καρέτα-καρέτα άφησε τα αβγά της στην παραλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έναν απροσδόκητο «επισκέπτη» υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Λούτσας. Μια χελώνα καρέτα-καρέτα βγήκε αργά χτες το βράδυ σε παραλία της Αρτέμιδας, έσκαψε την άμμο και άφησε μέσα εκεί τα αβγά της.

Το ευτύχημα για την ίδια, είναι πως την είδαν οι κάτοικοι που μένουν ακριβώς σ' εκείνο το σημείο. Έτσι, την άφησαν με την ησυχία της να γεννήσει και όταν η χελώνα έφυγε, φρόντισαν αμέσως να περιφράξουν τον χώρο, για να προστατευτούν τα θαμμένα αβγά. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών», που ανέλαβε τα υπόλοιπα. Ήδη, υπάρχει συνεργασία του Συλλόγου με τον δήμο Αρτέμιδας-Σπάτων και με το λιμεναρχείο, ώστε να προστατευτεί εκείνο το σημείο.

Σίγουρα πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά όχι για απίθανη. Φέτος δεν έχει αναφερθεί κανένα άλλο ανάλογο περιστατικό σε παραλία της Αττικής, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι αναφέρθηκε μόνο ένα στην παραλία των Λεγρενών, δηλαδή από τη μεριά του Σαρωνικού. Ωστόσο, οι παλαιότεροι κάτοικοι της Αρτέμιδας θυμούνται πως τα πολύ παλαιά τα χρόνια έβγαιναν χελώνες σε δύο ακριανές περιοχές της Λούτσας και άφηναν αβγά, ωστόσο με την αύξηση του πληθυσμού σταδιακά απομακρύνθηκαν και δεν ξαναφάνηκαν.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγουν πολλές φορές να πάνε και να αφήσουν τα αβγά τους ακριβώς στο μέρος που οι ίδιες γεννήθηκαν. Οι άνθρωποι του συλλόγου «Αρχελών» εκτιμούν πως η χελώνα είναι περίπου 30 ετών, οπότε διόλου απίθανο να μην έχασε τα νερά της, αλλά απλώς να επέστρεψε και να άφησε τα αβγά της στο σημείο που η ίδια είχε γεννηθεί.

«Πρόκειται για μια περίπτωση σποραδικής ωοτοκίας, που μπορεί να συμβεί και καταγράφονται πλέον τέτοια περιστατικά γενικότερα στη Μεσόγειο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθελοντής-μέλος του συλλόγου «Αρχελών» Νίκος Μανίας και εξηγεί:

«Δεν είναι συνηθισμένο, αφού οι θαλάσσιες χελώνες έχουν σταθερά σημεία που πάνε και αφήνουν τα αβγά τους, ωστόσο μπορεί σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να συμβεί κι αυτό, είτε γιατί έχασε τα νερά της, είτε γιατί επέλεξε τελικά το σημείο από κάποιον άλλον τυχαίο παράγοντα. Μπορεί ακόμη να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, πολλές χελώνες επιστρέφουν και αφήνουν τα αβγά τους στο σημείο που γεννήθηκαν οι ίδιες».

Οι νεοσσοί θα εμφανιστούν περίπου σε δύο μήνες και όπως λέει ο κ. Μανίας χρειάζεται προσοχή τώρα από τους κατοίκους, καθώς πρόκειται για μια πολυσύχναστη παραλία, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί στο συγκεκριμένο σημείο της ακτής πλησιάζουν ακόμη και αυτοκίνητα, γι' αυτό κι έχουμε μιλήσει με το λιμεναρχείο», λέει και στη συνέχεια προσθέτει για τους πιθανούς κινδύνους:

«Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι πάντα ο ανθρώπινος παράγων. Όπου άνθρωπος και κίνδυνος, λογικό είναι αυτό. Έχουμε δώσει τις σχετικές οδηγίες, ακόμη και για την περίφραξη, καθώς δεν πρέπει να είναι ολική, γιατί όταν βγουν οι νεοσσοί, θα πρέπει να είναι ανοιχτό το πεδίο μπροστά τους, ώστε να κατευθυνθούν αμέσως προς τη θάλασσα και να μην αποκλειστούν. Πρέπει τώρα να βρίσκονται εκεί μέσα από 80 έως 120 αβγά και οι νεοσσοί θα βγουν νύχτα σε περίπου δύο μήνες».

Η φύση λοιπόν κάνει τα δικά της θαύματα και ο κ. Μανίας αναφέρει άλλο ένα:

«Τα αβγά δεν βρίσκονται μέσα στη γούβα που εμφανίστηκε εκεί, αλλά ακριβώς δίπλα. Η θαλάσσια χελώνα μόλις βγει από το νερό, δημιουργεί έναν θάλαμο στην άμμο για να αφήσει μέσα τα αβγά της. Στη συνέχεια τα σκεπάζει με την άμμο και αμέσως μετά πάει και με τα πτερύγια της δημιουργεί δίπλα μια γούβα, για να υπάρχει σαν καμουφλάζ προστασίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ