ΕΛΛΑΔΑ

Γλυκά Νερά: Η ώρα της απόφασης για τη μικρή Λυδία - Ποια οικογένεια θα αναλάβει την επιμέλεια

Γλυκά Νερά: Η ώρα της απόφασης για τη μικρή Λυδία - Ποια οικογένεια θα αναλάβει την επιμέλεια
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ/ΙΝΤΙΜΕ

Τη διάταξη με την οποία θα κρίνει το ζήτημα της ανάθεσης της προσωρινής επιμέλειας της μικρής Λυδίας, κόρης της άτυχης Καρολάιν και του καθ΄ ομολογίαν δολοφόνου της Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου, αναμένεται να εκδώσει σήμερα η εισαγγελία ανηλίκων.

Και οι δύο οικογένειες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν την ανατροφή του 11 μηνών βρέφους. Η μητέρα της δολοφονημένης Καρολάιν, έχει ζητήσει να αναλάβει την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού, ενώ η οικογένεια του καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνου έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα που ζητάει επιμέλεια από κοινού.

Πάντως, ο δικηγόρος της οικογένειας της δολοφονημένης Καρολάιν, Θανάσης Χαρμάνης, χαρακτηρίζοντας το Σάββατο «τεχνικά αδύνατο» το αίτημα της οικογένειας του 32χρονου συζυγοκτόνου να αναλάβει την επιμέλεια του μικρού κοριτσιού, προέβη στην αποκάλυψη ότι η μητέρα της Καρολάιν βοηθούσε το ζευγάρι δίνοντάς τους ενίσχυση 1.000 το μήνα ενώ πλήρωσε και την αξία του οικοπέδου που αγόρασαν.

«Θα εκπλήξω κι εσάς όπως εξέπληξα και την κ. Εισαγγελέα Ανηλίκων. Να σας πω ότι η μητέρα της Καρολάιν έδινε χίλια ευρώ το μήνα ενίσχυση οικογενειακού εισοδήματος και η μητέρα της Καρολάιν είναι αυτή που πλήρωσε την αξία του οικοπέδου», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού από την αυτοψία της στην Αλόννησο είναι εξαιρετική καθώς έκρινε ότι το περιβάλλον είναι άριστο.

«Στη δε Αλόννησο, (το μωρό) θα είναι η Καρολάιν προσωποποιημένη και καταλαβαίνετε με τι στοργή θα το αγκαλιάσουν... Ακόμα και ο δήμαρχος της Αλοννήσου με πήρε τηλέφωνο και μου λέει "πώς θα γίνει να έρθει το παιδί στην Αλόννησο. Το περιμένουμε πως και πως όλη η κοινωνία"».

Τον «μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση της Εισαγγελέως δεν θα παίξει η οικονομική επιφάνεια των οικογενειών αλλά το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει το παιδί και ποιο είναι το συμφέρον του», πρόσθεσε.

Το αίτημα της μητέρας της Καρολάιν για την επιμέλεια

Η διαδικασία προκειμένου να κριθεί το αίτημα της μητέρας της Καρολάιν, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, 25 Ιουνίου, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε και έτσι, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, ώστε να αποφασίσει το δικαστήριο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν Θανάσης Χαρμάνης που κατέθεσε και το αίτημα της μητέρας της για την επιμέλεια του παδιού ανέφερε σε δηλώσεις του:

«Ήρθαμε να καταθέσουμε στην εισαγγελέα ανηλίκων το αίτημα για αποκλειστική επιμέλεια της Λυδίας από μητέρα Καρολάιν. Πληροφορηθήκαμε ότι οι εκθέσεις είναι θετικές, ιδίως για την Αλόννησο.

Καταθέσαμε αίτημα να ανατεθεί η επιμέλεια στη μητέρα της Καρολάιν διότι είναι το καταλληλότερο περιβάλλον, καθώς στη μεν Αθήνα η μικρή Λυδία θα είναι η κόρη του δολοφόνου, στην Αλόννησο το παιδί που έχασε τη μανούλα του. Συγκλονίστηκα όταν διάβασα την έκθεση της κοινωνικής λειτουργού ότι η μικρή Λυδία παρόλο που είναι νεογνό μπορεί να αποθηκεύσει σκηνές βίας.

Μέχρι χθες το βράδυ οι δύο πλευρές μιλούσαν και είναι σε καλό κλίμα οι συνομιλίες. Ανάλογο αίτημα έχει υποβληθεί από την πλευρά της οικογένειας του Μπάμπη, όπως πληροφορηθήκαμε».

Τι ζητούν οι γονείς του συζυγοκτόνου για την επιμέλεια του παιδιού

Από κοινού επιμέλεια της 11 μηνών Λυδίας και εναλλασσόμενη κατοικία με τους γονείς της Καρολάιν ζητούν οι γονείς του 32χρονου ήδη προφυλακισμένου συζυγοκτόνου Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου με αίτηση που υπέβαλαν σήμερα στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Ο πατέρας και η μητέρα του καθ' ομολογία δολοφόνου της Καρολάιν στην αίτησή τους αναφέρουν σύμφωνα με πληροφορίες:

«Υπό το βάρος των τραγικών γεγονότων φρονούμε ότι προέχει η ισόρροπη επαφή και ανάπτυξη της εγγονής μας Λυδίας και με τις δύο οικογένειες, τόσον εκ της πατρικής, όσον και εκ της μητρικής γραμμής και μάλιστα με χρονική κατανομή που είναι ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης και ομαλής ανάπτυξης».

Όπως τονίζουν μάλιστα η ομαλή ανάπτυξη του παιδιού «εξασφαλίζεται με την εναλλασσόμενη κατοικία, ως εκ της οποίας διατηρείται και οικοδομείται στενή συναισθηματική σχέση αμφοτέρων των οικογενειών με την ανήλικη εγγονή μας, με στοργή, φροντίδα και υπομονή, για την εκτέλεση του έργου όλων μας έναντι της εγγονής μας, για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και την κάλυψη των υλικών και συναισθηματικών της αναγκών».

Προσθέτουν δε πως τα απαιτούμενα εχέγγυα «είναι βέβαιον ότι- πληρούμε άπαντες, ως κοινωνικοί και υπεύθυνοι άνθρωποι, με ευπρεπή συμπεριφορά και συγκροτημένο χαρακτήρα, με σοβαρή προσωπικότητα και παιδαγωγική καταλληλότητα».

Συμπληρώνουν ότι «το συμφέρον της ανήλικης εγγονής μας Λυδίας, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξή της σε μια υπεύθυνη, ανεξάρτητη και ψυχικά υγιή προσωπικότητα, επιβάλει την ανάθεση της άσκησης της επιμέλειας από κοινού. Η χρονική, ήτοι η εναλλασσόμενη άσκηση της επιμέλειας της μικρής Λυδίας εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και των δύο πλευρών στην ανατροφή της, ενισχύει τους δεσμούς της με τους πάππο και μάμμη αμφοτέρων των γραμμών και αυταπόδεικτα περιορίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την τραγική απώλεια της μητέρας της». Και καταλήγουν σημειώνοντας:

«Είναι βέβαιο ότι θα συνεχισθεί το ήδη υφιστάμενο και απολύτως απαραίτητο κλίμα γαλήνης και ηρεμίας μεταξύ των δύο οικογενειών, που είναι αναγκαίο για την ομαλή ανάπτυξη και απρόσκοπτη εξέλιξη της προσωπικότητος της Λυδίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εν όψει του γνωστού τραγικού γεγονότος, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ψυχική ισορροπία και ομαλή ανάπτυξη της ως άνω ανήλικης εγγονής μας.

Διότι η άσκηση της επιμέλειας, η ανατροφή και η επικοινωνία ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι μέσον τιμωρίας και μάλιστα ημών των αναιτίων, που έχουμε ως μόνον μέλημά μας τη Λυδίας και τη σωστή και ισορροπημένη ανατροφή και εν γένει ανάπτυξή της».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των γονιών του πιλότου Γιάννη Κώτσο οι οικογένειες θύτη και θύματος έχουν «καθημερινή επικοινωνία, επαφή και άριστη σχέση και συνεργασία με τους γονείς της αειμνήστου Καρολάιν»,με γνώμονα βέβαια το συμφέρον του παιδιού.Σύμφωνα με πληροφορίες με την αίτηση ζητείται να κατανεμηθεί ο χρόνος ως προς την άσκηση της επιμέλειας της μικρής ,η οποία θα μπορεί να διαμένει από τον Οκτώβριο εως τον Απρίλιο κάθε έτους με τους γονείς του πατέρα της και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα με την οικογένεια της μητέρας της στην Αλόννησο.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε από τη μητέρα της Καρολάιν να πληρώσει το φέρετρο

Με ακόμα μια άλλη αποκάλυψη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές της κοινής ζωής του καθ΄ομολογίαν δολοφόνου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με την Καρολάιν. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν είπε την Κυριακή μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι ο δολοφόνος και σύζυγός της, απαίτησε από την μητέρα της 20χρονης να πληρώσει για το φέρετρο του παιδιού της.

«Εγώ εκείνο που θέλω να σας πω και να κλείσω, γιατί δεν θέλω να το σχολιάσω, φοβάμαι ότι θα παρεκτραπώ, είναι ένα. Και φαντάζομαι θα μείνετε κι εσείς άναυδοι όπως έμεινα κι εγώ χθες. Το φέρετρο της Καρολάιν απαίτησε ο δράστης να το πληρώσει η μητέρα της και το πλήρωσε. Καλή σας ημέρα», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Θανάσης Χαρμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ