ΕΛΛΑΔΑ

Freedom Pass: «Τσίμπησαν» οι νέοι - 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό μέσα σε λίγες ώρες

Freedom Pass: «Τσίμπησαν» οι νέοι - 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό μέσα σε λίγες ώρες
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Άμεσα αποτελέσματα φαίνεται πως είχαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με την «Κάρτα Ελευθερίας», «το ψηφιακό πορτοφόλι» των 150 ευρώ που δικαιούνται οι νέοι μεταξύ 18-25 ετών που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Μετά την προτροπή του πρωθυπουργού «τα κορίτσια και τα αγόρια να "τσιμπήσουν" την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο», η παροχή της Κάρτας Ελευθερίας ή Freedom Pass φαίνεται πως αποτέλεσε δέλεαρ για αρκετούς νέους 18 - 25 ετών καθώς χθες, μετά την ανακοίνωση για το Freedom pass κλείστηκαν 18.500 ραντεβού για εμβολιασμό. Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό από τον καθημερινό μέσο όρο των προηγούμενων ημερών, όταν κλείνονταν περίπου 9.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό δείχνει ότι οι εξαγγελίες έτυχαν θετικής υποδοχής αλλά αυτό μένει να αξιολογηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Ποιοι τη δικαιούνται

H «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη για όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 1996 – 2003 και έχουν εμβολιαστεί μ τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 έως 31/12/2021. Θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr με τη χρήση του ΑΜΚΑ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μία μέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και sms.

Η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού, θα χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα e-shops και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS.

Το freedom pass θα είναι χρεωστική ψηφιακή κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό προφίλ του κινητού και θα είναι διαθέσιμη εντός του Ιουλίου.

Η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές και πολλαπλές ιδιότητες.

Οι επιλέξιμες κατηγορίες

  • Ακτοπλοϊκές, αεροπορικές μετακινήσεις
  • Σιδηροδρομικές οδικές μεταφορές
  • Ενοικίαση οχημάτων
  • Καταλυματα, κάμπινγκ
  • Κατασκηνώσεις
  • Ταξιδιωτικά γραφεία
  • Κινηματογράφος
  • Μουσεία, συναυλίες, παραστάσεις χορού, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους
  • Διανομή σε τουριστικά καταλύματα

Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Η διαδικασία

Η προπληρωμένη κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό «πορτοφόλι» στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου (για λειτουργικά Android και iOS), ενώ θα διατίθεται και σε φυσική μορφή για όσους δεν διαθέτουν «έξυπνη» συσκευή.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα στο κινητό του αφού επιβεβαιωθεί ότι έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φιλοξενηθεί στην πύλη gov.gr.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 24ωρου. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει οδηγίες μέσω SMS και email. Η πλατφόρμα θα τηρεί όλους τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η Κάρτα Ελευθερίας:

Κάρτα Ελευθερίας

Μητσοτάκης: Κερδίζουμε τη μάχη

«Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορωνοϊό η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη μένοντας πάντα σε επιφυλακή» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρουσίαση. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορωνοϊό. Αναφέρομαι στους νέους 18 - 25 ετών, που είναι 940.000» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων και συμπλήρωσε: «Από σήμερα ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας για τον ελεύθερο χρόνο τους. Με την πρώτη δόση εμβολιασμού θα αποκτούν μία προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για ταξίδια και για πολιτιστικά δρώμενα».

«Αφορούν όλους όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά και αυτούς που θα εμβολιαστούν από εδώ και στο εξής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δ. είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ