ΕΛΛΑΔΑ

Άλλοι μένουν Ειδομένη & άλλοι ψάχνουν νέους δρόμους (video)

Άλλοι μένουν Ειδομένη & άλλοι ψάχνουν νέους δρόμους  (video)
CNN Greece

Εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πρόσφυγες περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Η υπομονή τους εξαντλείται ωστόσο επιμένουν να μένουν στις σκηνές που έχουν στήσει μαζί με τα παιδιά τους παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Έχουν περάσει ήδη 16 μέρες αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και δεν κάνουν πίσω. Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης κανείς δεν ανεβαίνει στα λεωφορεία και κανείς δεν θέλει να τους μεταφέρουν σε οργανωμένα κέντρα κράτησης. Μένουν στην Ειδομένη και περιμένουν να αλλάξει η κατάσταση. Διάφορες οργανώσεις τους ενημερώνουν πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά ωστόσο την ίδια στιγμή σε αρκετούς φτάνουν μηνύματα στα κινητά με εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη.

Προσπαθούν όπως μας είπαν να τους πείσουν πως εάν ενωθούν τότε μπορέσουν να πιέσουν για να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν είναι λίγες και όσες ΜΚΟ έρχονται και από τα Σκόπια. Διάφοροι εθελοντές ΜΚΟ έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία στη Γευγελή Σκοπίων και περνούν καθημερινά τα σύνορα περιπατώντας μέχρι την Ειδομένη για να βοηθήσουν ή και να παραπλανήσουν τους πρόσφυγες.

Ο καλός καιρός κάνει ορισμένους να παραμένουν στην Ειδομένη και άλλους να αναζητούν μόνοι τους νέους δρόμους ακόμα και τα χιλιόμετρα που χρειάζεται να περπατήσουν είναι πολλά και το ταξίδι τους αβέβαιο.

Mια δημοσιογράφος από την Ισλανδία που συναντήσαμε στην Ειδομένη και συμμετέχει παράλληλα και σε εθελοντική ανθρωπιστική οργάνωση μας είπε πως οι πρόσφυγες πέφτουν συχνά θύματα παραπληροφόρησης από διάφορους επιτηδειους.

Στην ανταπόκριση της έκανε λόγο για κόλαση και κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό τη ζωή στην Ειδομένη. Η ίδια επισκέφθηκε την Λέσβο, αλλά και την Παλαιστίνη και της έκανε εντύπωση η απουσία του κράτους.

Σε συνεργασία με το fonh.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ