ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χρούσος: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των 15-17

Κορωνοϊός - Χρούσος: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των 15-17
INTIME/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Άμεσα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο, ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπε ότι μετά την ανακοίνωση της «Κάρτας Ελευθερίας», αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.

Συμπλήρωσε όμως, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, και είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να προσβληθούν και να νοσήσουν βαριά.

Σημειώνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φέρεται να προσανατολίζεται να συστήσει τον εμβολιασμό εφήβων 16 και 17 ετών, καθώς και των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ήδη πολλές χώρες διεθνώς έχουν «ανοίξει» τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων ή σχεδιάζουν να το πράξουν.

Η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να καταστεί κυρίαρχη και η διασπορά θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, όπως επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα -50% έως 70% μεγαλύτερη από τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, το οποίο και είναι ήδη 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Έχει επεκταθεί σε πάνω από 92 χώρες και στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπειται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος έως το τέλος του καλοκαιριού σε παγκόσμια κλίμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ