ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπή στην Πινακοθήκη: Η μαρτυρία του φύλακα που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον «Φαντομά»

Κλοπή στην Πινακοθήκη: Η μαρτυρία του φύλακα που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον «Φαντομά»
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ένας και μόνο φύλακας της εθνικής πινακοθήκης είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη που τρύπωσε το 2012 στην αίθουσα με τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης και καταφέρει να εξαφανιστεί με τρία από αυτά.

Από την πρώτη στιγμή είχε δώσει κατάθεση στην αστυνομία και είχε περιγράψει όλα όσα έζησε μέσα στην πινακοθήκη και όσα είδε από τον κλέφτη. Eννέα χρόνια μετά ένας 49 χρόνος κατηγορείται για την κλοπή και το CNN Greece φέρνει στο φως την κατάθεση εκείνη του φύλακα που είδε το δράστη να εξαφανίζεται έχοντας κάτω από τη μασχάλη του τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που αφέτες από τις κορνίζες με κόφτη.

«… τότε αντιλήφθηκα μια σκιά να κατεβαίνει τη σκάλα που οδηγεί στην μαρμάρινη αίθουσα. Φώναξα « τι κανείς εκεί ;» και τότε άκουσα αυτόν τον άνθρωπο να φωνάζει χωρίς να καταλαβαίνω αν φώναζε κάτι συγκεκριμένο και μάλλον πιο πολύ μου φαινόταν άναρθρες κραυγές. Αυτός χάθηκε σε μια τρύπα στο τοίχο ακριβώς απέναντι από τη σκάλα και τη στιγμή που τον είδα να μπαίνει στη τρύπα αυτή παρατήρησα ότι κρατούσε στο χέρι του ένα κοπίδι και φακό και κάτι είχε κάτω από την αριστερή του μασχάλη. Μπήκα και εγώ στη τρύπα αυτή και τον είδα που βγήκε στο μπαλκόνι όμως δεν τον ακολούθησα αλλά γύρισα πίσω για να πάρω τηλέφωνο στην αστυνομία. Στη συνέχεια αντιλήφθηκα ότι λείπουν τρία έργα από τη μαρμάρινη αίθουσα και ότι τρία τελάρα ήταν πεταμένα στη σκάλα επίσης ήταν κομμένη η γυψοσανίδες και πετάμε.

Ο άνδρας που είδα μόνο από πίσω είχε ύψος περίπου 1.80 αδύνατος και φορούσε σκούρα ρούχα. Κρατούσε στο δεξί χέρι ένα κοπίδι όμως αλλά του χαρακτηριστικά δεν μπορούσα να διακρίνω…”

Στη δικογραφία που είχαν συντάξει οι αστυνομικοί το 2012 είχαν πάρει καταθέσεις από όλους τους φυλακές αλλά και από τον υπεύθυνο για τους συναγερμούς καθώς από τη πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό ότι ο δράστης ενεργοποιούσε λανθασμένα τα συστήματα ώστε οι φυλακές να πιστέψουν ότι υπήρχε μηχανολογικό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά ένας από τους φυλακές είχε αναφέρει στις Αρχές

«….. έκανα τον έλεγχο αλλά δεν διαπίστωσα κάτι παράξενο. Οι πόρτες ήταν κλειστές όλα ήταν εντάξει. Στη συνέχεια κατέβηκα στο χώρο των συναγερμών όπου και τους έθεσα ξανά σε λειτουργία σε όλους τους χώρους. Έλεγξα ξανά τις κάμερες και πάλι δεν διαπίστωσα κάτι. Η όλη αυτή διαδικασία διήρκησε 10 λεπτά και να σας πω επίσης ότι ο έλεγχος αφορά μόνο τους εσωτερικούς χώρους και όχι στους εξωτερικούς …»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ