ΕΛΛΑΔΑ

Ράπτη: Σύντομα οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων

Ράπτη: Σύντομα οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό των εφήβων
ΙΝΤΙΜΕ

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 15 ετών, όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Η υφυπουργός Υγείας ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες και το διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τόνισε, στον ΑΝΤ1 ότι όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, θεωρούνται ανεμβολίαστοι και κατά συνέπεια το όποια μέτρα ανά περίπτωση, ισχύουν και για αυτούς, όπως για παράδειγμα στις μετακινήσεις.

Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι, όσων αδυνατούν να μετακινηθούν, είπε ότι θα ξεκινήσει από τις 6 Ιουλίου, με κινητές ομάδες εμβολιασμού και τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών.

Η όποια καθυστέρηση, σύμφωνα με την κυρία Ράπτη, οφείλεται σε δυο λόγους. Αφενός ότι αρχικά είχαμε στη διάθεση μόνο το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο ήθελε ειδικές συνθήκες φύλαξης σε βαθιά ψύξη και αφετέρου γιατί θα έπρεπε να προηγηθούν στον εμβολιασμό, ειδικές κατηγορίες πληθυσμού οι οποίες μεταξύ άλλων ήταν πιο ευάλωτες γιατί κινούνταν σε αντίθεση με όσους παραμένουν μέσα στο σπίτι.

Παπαευαγγέλου: Είμαστε στις τελικές συζητήσεις

Η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι ειδικοί θα εισηγηθούν άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών.

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, στο ΣΚΑΪ.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι», εξήγησε.

Όπως είπε στη συνέχεια, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών, ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.

«Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός» σημείωσε πάντως.

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ