ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη Παππά: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία στην 52χρονη

Σύλληψη Παππά: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία στην 52χρονη
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο η 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία, στης οποίας το διαμέρισμα εντοπίστηκε ο φυγόποινος καταδικασθείς για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Χρήστος Παππάς.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, έδωσε όμως στην έφεση αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερη.

Νωρίτερα και ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή της κατηγορούμενης για υπόθαλψη εγκληματία και ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

«Τελέστηκε η υπόθαλψη. Ακόμα και εάν επρόκειτο για μικρό διάστημα. Η εισαγγελική έδρα δεν πείθεται από τον ισχυρισμό της εθιμοτυπικής επίσκεψης. Το αδίκημα τελέστηκε, η κατηγορούμενη ήξερε ότι του έχει επιβληθεί ποινή και του άνοιξε την πόρτα. Να κηρυχθεί ένοχη».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, στις 8 χθες το βράδυ έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η 52χρονη «κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής». Στη συγκεκριμένη διεύθυνση μετέβησαν οι αστυνομικοί και κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα «εντοπίστηκε ο αναζητούμενος».

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο στο διαμέρισμα ανάμεσα σε άλλα ευρήματα εντοπίστηκαν και κάποια σημειώματα, για τα οποία η κατηγορούμενη δήλωσε άγνοια. Έγραφαν:

«ΔΧΠ σ´ αγαπάω»

«Σ' αγαπάω, αδέκαστος»

«Σ' αγαπάω, πατήρ»

«Δάσκαλος»

Από την πλευρά της η 52χρονη υποστήριξε ότι επρόκειτο περί μιας κοινωνικής-εθιμοτυπικής επίσκεψης του Χρήστου Παππά στο σπίτι της. Ήταν προσωρινή η παραμονή του στο διαμέρισμα και ούτε κοιμήθηκε ούτε διέμεινε ποτέ εκεί μόνιμα.

Στην απολογία της υποστήριξε:

«Γνώριζα ότι αναζητείται, έχω κοινωνική-φιλική σχέση μαζί του, γνωριζόμαστε από το 2017 μέσω του κινήματος. Πήγαινα στις ομιλίες του, ήμουν οπαδός του ως προς τις ομιλίες. Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξερε πού ήταν το σπίτι. Από τη στιγμή που καταδικάστηκε ήταν η πρώτη φορά που με επισκεπτόταν.

Ξαφνιάστηκα που τον είδα. Ήθελε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτησα ούτε σκέφτηκα να ειδοποιήσω τις αρχές. Δεν περίμενα την επίσκεψη.

Προφανώς κάποιος είδε τον άνθρωπο και ειδοποίησε τις αρχές. Ήθελε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα που είχε σε μια βαλίτσα μαζί του.

Πρόεδρος: Αν ειδοποιούσατε τις αρχές θα κινδυνεύατε;

Κατηγορούμενη: Όχι, δεν το σκέφτηκα. Δεν το έκανα από φόβο αλλά από άγνοια. Ήρθε σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φορούσε μάσκα και καπέλο. Άνοιξα πρώτα και μετά είδα ποιος είναι.

Πρόεδρος: Γιατί δεν ειδοποιήσατε τις αρχές;

Κατηγορούμενη: Το τηλέφωνο ήταν πάνω στο τραπέζι, δεν ήθελα να με δει να καλώ την αστυνομία. Είμαι μοναχοπαίδι έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβαζα σε περιπέτεια. Ήταν έτοιμος να φάει και να φύγει. Ζήτησε να κάνει κάτι στον υπολογιστή, εγώ μαγείρεψα. Δεν μιλούσαμε στο μεσοδιάστημα».

Η αστυνομία για πάνω από 10 ημέρες παρακολουθούσε το σπίτι στου Ζωγράφου που είχε τα παράθυρά του πάντα ερμητικά κλειστά και η 52χρονη συνταξιούχος έβγαινε μόνο, για να πάει βόλτα τον σκύλο της.

Η 52χρονη, ουκρανικής καταγωγής πολιτογραφημένη Ελληνίδα, ήταν γνωστή στο χώρο των χρυσαυγιτών, καθώς είχε κατέβει υποψήφια στο συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών και ο φυγόποινος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, προκειμένου να εκτελεστεί η ποινή του. Το καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, όπως αποφασίστηκε.

Στο ίδιο κατάστημα κράτησης βρίσκονται όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου που βρίσκεται στις φυλακές Μαλανδρίνου μαζί με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης:

«Ο κ. Παππάς συνελήφθη με συντονισμένη ενέργεια της αντιτρομοκρατικής, κρατήθηκε στην αντιτρομοκρατική το βράδυ. Ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών διέταξε την κράτηση του στις φυλακές του Δομοκού. Παρελήφθη από τα όργανα της αντιτρομοκρατικής και θα πάει στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο σπίτι στου Ζωγράφου, από όπου συνελήφθη. Η άλλη κοπέλα που ήταν εκεί θα παρευρεθεί στο αυτόφωρο σήμερα για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία».

Ο δικηγόρος του σημείωσε πως «ήθελε να παραδοθεί, μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα, ακόμη δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα».

Υπενθυμίζεται πως του έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και 3 μηνών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, ο Χρήστος Παππάς είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω». Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση».

Όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όταν το 2013 συνελήφθησαν με εντάλματα των Αρχών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς χαιρετούσε «με τεταμένη δεξιά» κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια.

Μάλιστα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολοφονία του μουσικού, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής. Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο -κατά τη δικογραφία- τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε προφυλακιστέος στις 3 Οκτωβρίου 2013 μετά την απολογία του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κρατήθηκε, προσωρινά, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο επί 18 μήνες. Η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα υπέρ της προφυλάκισης του υπαρχηγού του ναζιστικού μορφώματος ισχυροποιήθηκε από τη στάση τού τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος να εμφανιστεί στις Αρχές μία ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Πώς έφτασαν στα ίχνη του

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν βάλει στο «μικροσκόπιο» έναν κύκλο περίπου 300 ατόμων που είχαν σχέσεις με τον Χρήστο Παππά και θα μπορούσαν να είχαν οργανώσει τη διαφυγή του.

Κάθε φορά, ο κύκλος των ατόμων μειωνόταν, ενώ οι αστυνομικοί αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα, καθώς λόγω της καραντίνας από την πανδημία, τα άτομα αυτά δεν κυκλοφορούσαν πολύ, με αποτέλεσμα το σχέδιο να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Παρόλα αυτά, όταν έφτασαν στην 52χρονη γυναίκα από την Ουκρανία που πήρε την ελληνική ιθαγένεια το 2015, κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους για πρώτη φορά το άτομο που έκρυβε τον Χρήστο Παππά.

Για πάνω από 10 ημέρες παρακολουθούσαν το σπίτι στου Ζωγράφου που είχε τα παράθυρά του πάντα ερμητικά κλειστά και η 52χρονη συνταξιούχος έβγαινε μόνο, για να πάει βόλτα τον σκύλο της.

Χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 09:30 οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το ισόγειο σπίτι, χτύπησαν πόρτες και παράθυρα, φωνάζοντας «Αστυνομία» και ότι γνωρίζουν ότι μέσα στο σπίτι είναι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς.

Όταν άνοιξαν την πόρτα, ο 60χρονος τους είπε «εντάξει παιδιά, έρχομαι…» και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής τον οδήγησαν στα κρατητήρια.

Μαζί του συνέλαβαν και την 52χρονη γυναίκα, η οποία μάλιστα ήταν γνωστή στο χώρο των χρυσαυγιτών, καθώς είχε κατέβει υποψήφια στο συνδυασμό του Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι όλο αυτό το διάστημα, ο Χρήστος Παππάς δεν κατάφερε να πάει πουθενά πέρα από του Ζωγράφου, ενώ μέσα στο σπίτι βρέθηκε ένα λαπτοπ και δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία έχουν σταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ