ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Κίνδυνος για τέταρτο κύμα της πανδημίας αν δεν συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός

Γώγος: Κίνδυνος για τέταρτο κύμα της πανδημίας αν δεν συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός
INTIME

Την εκτίμηση ότι η χώρα θα κινδυνεύσει να βρεθεί αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας εφόσον δεν συνεχιστεί η ροή του εμβολιασμού, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε: «Για την μετάλλαξη Δέλτα, εξ όσων γνωρίζουμε φαίνεται πολύ μεταδοτική, επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα όταν επικρατήσει και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% του πληθυσμού. Ένας θετικός στην μετάλλαξη Δέλτα, κολλάει γύρω του 6-7 άτομα, 3-4 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος».

Ενδεχομένως, αναφέρει ο κ. Γώγος, να διαφέρει και ο χρόνος έκθεσης στον ιό με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Λόγω της ισχυρότερης δυνατότητας του ιού να συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν, μπορεί όταν βρίσκεται κάποιος θετικός με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, η μετάδοση αντί να γίνεται σε 15 λεπτά, να γίνεται μόλις σε 2-3 λεπτά».

Στην χώρα μας αυτή την στιγμή, «βλέπουμε ένα τσίμπημα της καμπύλης σε μια σταθεροποίηση και λίγο προς τα πάνω, που πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουμε αυξημένη κινητικότητα λόγω θέρους αλλά μπορεί να παίζει ρόλο και η μετάλλαξη που παρακολουθούμε».

Ο κ. Γώγος επισημαίνει πως και να βρεθεί θετικός ένας εμβολιασμένος, είναι τόσο χαμηλό το ιικό φορτίο, που είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα διασποράς, άρα «με το εμβόλιο προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και την οικονομία».

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να παραμείνει η πανδημία και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος, ο κ. Γώγος τόνισε πως «αν δεν συνεχίσουμε την ροή του εμβολιασμού, υπάρχει ο κίνδυνος τέταρτου κύματος».

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, ο καθηγητής τονίζει ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί, και εξηγεί: «Στην Ευρώπη αυτή την περίοδο έχουμε 50% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μπορεί με το καλό σενάριο να έχουμε 70-80%, ενώ την ίδια ώρα στην Αφρική, έχουμε 1-2% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Επομένως, είναι δύσκολο να ελέγξεις την πανδημία περιορίζοντας την μόνο σε μια περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ