ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Τα τέσσερα «αγκάθια» για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας

Προσφυγικό: Τα τέσσερα «αγκάθια» για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας έχουν αρχίσει.

Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση για την επαναπροωθήση παράτυπων μεταναστών τη Δευτέρα έχει δρομολογηθεί για τη Δευτέρα με 500 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ τόνιζαν στο CNN Greece ότι αυτό είναι το μισό της συμφωνίας. Τι θα γίνει αν την Τρίτη η Τουρκία πει στην Ελλάδα ότι μπορεί να δεχτεί άλλους τόσους;

Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι άρχισε η συμφωνία περίπου 1000 άτομα έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου. Από τα άτομα αυτά κανένα δεν μπορεί να μετακινηθεί μιας και η συμφωνία προβλέπει ότι πρέπει να εξεταστεί, να απορριφθεί το αίτημα και μετά να επαναπροωθηθεί ο πρόσφυγας στην Τουρκία για να αρχίσει το δεύτερο μισό της συμφωνίας. Δηλαδή για κάθε έναν πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία ένας πρόσφυγας από την Τουρκία εγκαθίσταται στην Ευρώπη.

Τα τέσσερα εμπόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας:

1) Το νομοσχέδιο για να μικρύνουν τα περιθώρια και να φτάσουμε στις 14 ημέρες για την εξέταση του ασύλου εισήχθη στη Βουλή μόλις τώρα.

2) Οι υπάλληλοι που θα έφταναν στη χώρα για να βοηθούν στα νησιά για την εξέταση των αιτήσεως θα φτάσουν την Τετάρτη.

3) Τι θα γίνει με το γεγονός ότι χώρες της Ευρώπης δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να μετεγκατασταθούν στα εδάφη τους πρόσφυγες. Η άρνηση αυτή της Ευρώπης αποτελεί ίσως και τα αποκαλυπτήρια του πραγματικού προβλήματος που λέγεται προσφυγικό.

4) Πως θα αντιδράσουν όλοι αυτοί οι παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας και θα δουν ξαφνικά ότι εθνικότητες σαν την δική τους επιστρέφουν στην Τουρκία; Πολλοί φοβούνται ότι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ