ΕΛΛΑΔΑ

Για νέο δορυφόρο και καινούριες υπηρεσίες ετοιμάζεται η Hellas Sat

Για νέο δορυφόρο και καινούριες υπηρεσίες ετοιμάζεται η Hellas Sat

Τον επόμενο γύρο επενδύσεων και επέκτασης σε καινούριες υπηρεσίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δορυφορικών επικοινωνιών έχει ξεκινήσει η Hellas Sat με την εταιρεία να ετοιμάζεται, μεταξύ άλλων, να σχεδιάζει και την εκτόξευση νέου δορυφόρου.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή και τα 20 χρόνια της εταιρείας, οι προδιαγραφές του Hellas Sat 5 πρόκειται να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά με τον στόχο η εκτόξευση του δορυφόρου να γίνει το 2025.

Ο Hellas Sat 5 θα αξιοποιεί νέες τεχνολογίες όπως η σύνδεση μέσω laser beams και θα προσφέρει ταχύτητες σύνδεσης μέσω δορυφορικού Internet που θα ξεπερνούν τα 500 Mbps, όταν σήμερα είναι στα 100 Mbps.

Επιπλέον, η Hellas Sat έχει ξεκινήσει την είσοδο της στην αγορά των υπηρεσιών που σχετίζονται με data centers, έχοντας ήδη δημιουργήσει μία σχετική υποδομή στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί με το εμβαδόν να φθάνει αυτή τη στιγμή τα 1000 τ.μ. με το πλάνο επέκτασης να έχει ως στόχο τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 300 racks.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοπαππά, πρόκειται για μία δραστηριότητα σε συνεχή ανάπτυξη και μάλιστα εκτιμά ότι στο προσεχές μέλλον τα έσοδα από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα data centers και το hosting υπηρεσιών μπορεί να φθάσει σε επίπεδα κοντά σε εκείνα με τα έσοδα που προέρχονται από τη δραστηριότητα στην εκχώρηση χωρητικοτήτων. Η επένδυση για την επέκταση των υποδομών αυτών αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 8 και 10 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Hellas Sat επιδιώκει να εισέλθει και στο χώρο των υπηρεσιών που σχετίζονται με την παροχή εναλλακτικών -μέσω δορυφόρου- συνδέσεων backhauling για τα εταιρικά και κρίσιμης σημασίας δίκτυα αλλά και για υποδομές που σχετίζονται με τα δίκτυα 5G.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, παρουσιάστηκε ο πρώτος παγκοσμίως υβριδικός router, τον οποίο έχει αναπτύξει η KSat, θυγατρική του κορεατικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Korea Telecom (KT).

Ο συγκεκριμένος router έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι μπορεί να αξιοποιεί ταυτόχρονα μία 5G αλλά και μία δορυφορική σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το δίκτυο 5G να λειτουργεί άμεσα η δορυφορική σύνδεση με αποτέλεσμα ο χρήστης να μην αντιλαμβάνεται κάποια διαφορά. Το υβριδικό αυτό router μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρίσιμης σημασίας εφαρμογές και δίκτυα όπως είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε εταιρικές εγκαταστάσεις αλλά και από φορείς όπως είναι η πολιτική προστασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμη και σε εφαρμογές παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο.

Μία δεύτερη λύση που παρουσιάστηκε είναι αυτή όπου ένας πάροχος κινητής τηλεφωνίας μπορεί να χρησιμοποιεί δορυφορική σύνδεση προκειμένου να συνδέει τους 5G σταθμούς βάσης του με τον κεντρικό δίκτυο του. Μία τέτοια λύση, η οποία βασίζεται σε εξοπλισμό της ThalesAlenia Space και παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τη Vodafone Ελλάδος, επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη υποδομών 5G σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά όπου το κόστος για μία σύνδεση οπτικών ινών ή μικροκυματικής ζεύξης να είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το πακέτο των νέων υπηρεσιών που σχεδιάζει η Hellas Sat αξιοποιεί τους δορυφόρους που έχει θέσει σχετικά πρόσφατα σε τροχιά η εταιρεία, η οποία ελέγχεται κατά 96% από τον ArabSat και το υπόλοιπο 4% έχει η ΕΑΒ. Και οι τρεις υπάρχοντες δορυφόρου κινούνται στη στην κατοχυρωμένη από Ελλάδα και Κύπρο γεωστατική τροχιά των 39 μοιρών όπου θα «φιλοξενηθεί» και ο Hellas Sat 5. Υπενθυμίζεται ότι ο Hellas Sat 2 είναι ήδη σε τροχιά 17 χρόνια και αναμένεται να «απενεργοποιηθεί» στις αρχές του 2023, ο Hellas Sat 3 εκτοξεύτηκε το 2017 και θα συνεχίζει να λειτουργεί για άλλα 17 χρόνια, ενώ ο πιο πρόσφατος και προηγμένες Hellas Sat 4 είναι σε τροχιά από το 2019 και έχει χρόνο «ζωής» τα 30 χρόνια όσο θα έχει και ο Hellas Sat 5.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Hellas Sat, οι πρόσφατα εκτοξευθέντες δορυφόροι έχουν βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση του πελατολογίου της εταιρείας που περιλαμβάνει πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και οργανισμού του Δημοσίου, όπως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με τη ζήτηση να είναι αυξανόμενη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις υπηρεσίες δορυφορικού Internet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ