ΕΛΛΑΔΑ

Το τέχνασμα των προσφύγων για να μπλοκάρουν την επιστροφή στην Τουρκία

Το τέχνασμα των προσφύγων για να μπλοκάρουν την επιστροφή στην Τουρκία
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ρεπορτάζ: Kώστας Πλιάκος, Όλγα Παναγιωτίδου 

 Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί με συνεργασία της Frontex και των τουρκικών αρχών.Την ίδια στιγμή μετανάστες κάνουν μαζικά αιτήσεις ασύλου για να αποφύγουν την επαναπροώθηση.

Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει ενημερώσει για τις λεπτομέρειες τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές των νησιών, από όπου θα ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις, ούτε επιβεβαιώνει επίσημα ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι " πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσουμε η Δευτέρα τις επαναπροωθήσεις για τις εθνικότητες που προβλέπεται. Εφόσον ξεκινήσουν, αυτό θα γίνει από τη Μυτιλήνη. Προφανώς γιατί εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα".
Πηγή του υπουργείου εσωτερικών σε επικοινωνία με το CNN Greece επανέλαβε ότι το σχέδιο για έναρξη των επαναπροωθήσεων τη Δευτέρα προχωρά κανονικά. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στη συμφωνία της Frontex με την Τουρκία προβλέπεται η επαναπροώθηση Πακιστανών, Αφγανών και Μαροκινών αλλά όχι Σύρων, ασυνόδευτων παιδιών και ευπαθών ομάδων.

Καμία ενημέρωση

Στην αστυνομική διεύθυνση Λέσβου πάντως δεν έχει αποσταλεί ακόμη καμία ενημέρωση με τον εκπρόσωπο τύπου κ. Β. Βερβέρη να δηλώνει στο CNN ότι η αστυνομία στο νησί είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
Καμία ενημέρωση δεν έχουν για το τι πρόκειται να γίνει τη Δευτερά ούτε οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μυτιλήνη, ούτε η Υπάτη Αρμοστεία (UNHCR) με την όποια επικοινωνήσαμε και η οποία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το νησί κ. Μπόρις Τσέσιρκοφ, έχει επιφυλάξεις για το πως μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο, εκτιμώντας ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία.

Αντίθετα με την συσκότιση που επικρατεί στην Ελλάδα από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων, ο τουρκικός τύπος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι την Δευτέρα ξεκινά η επανεισδοχή 500 μεταναστών απευθείας από τα ελληνικά νησιά οι οποίοι πρόκειται να στεγαστούν σε στρατόπεδα κοντά στα τουρκικά παράλια. Η επανεισδοχή θα γίνει σε πέντε σημεία στην Τουρκία, στα οποία περιλαμβάνονται το Μπόντρουμ και το Δεκελί. Σύμφωνα το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών η επαναπροώθηση των 500 μεταναστών αποτελεί συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας εντός της ευρύτερης συμφωνίας επαναπροώθησης και δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία ένας προς έναν (η Τουρκία θα προωθεί προς την ΕΕ έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα δέχεται πίσω από την Ελλάδα) η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου.

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Νατάσα Μπερτό αρμόδιας για Θέματα Μετανάστευσης χθες από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με τις οποίες, "παράλληλα με τις επαναπροωθήσεις θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ".

Μαζικές αιτήσεις ασύλου

Την ίδια στιγμή ωστόσο ανακύπτει ένα νέο πρόβλημα και έχει να κάνει με τις αιτήσεις ασύλου. Οι πληροφορίες λένε ότι οι μετανάστες κάνουν μαζικά αιτήσεις ασύλου προκειμένου αποφύγουν ή να καθυστερήσουν όσο μπορούν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 2.450 μετανάστες από διάφορες χώρες πλην Συρίας, στο κλειστό hot spot της Μόριας. Και όλοι αυτοί έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αίτημα ασύλου 1.900 άτομα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην Τουρκία πριν εξεταστεί το αίτημά τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στόχος είναι το αίτημα να εξετάζεται σε χρονικό διάστημα 14 ημερών, που σημαίνει ότι ακόμη και αν γίνει αυτό, για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν θα μπορεί η Ελλάδα να στέλνει πίσω μετανάστες. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι που βοηθήσουν στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα έρθουν την Τετάρτη.

Την ελληνική πλευρά πάντως την ενδιαφέρει να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα επαναπροώθησης ώστε να είναι και εντάξει στις υποχρεώσεις της, βάσει συμφωνίας και ας καθυστερήσει η επόμενη αποστολή.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο στα νησιά από όπου θα φύγουν τα πρώτα πλοία για την Τουρκία. Εκπρόσωποι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μόρια της Λέσβου μιλώντας στο CNN Greece έκαναν λόγo για μια χαοτική κατάσταση όπου πλέον δεν υπάρχουν πτέρυγες κράτησης μεταναστών, είναι όλοι μαζί στον ανοιχτό χώρο του στρατοπέδου και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πως θα γίνει η μεταφορά τους στα πλοία και μετά στην Τουρκία αφού είναι αδύνατο να συναινέσουν και θα κάνουν ότι μπορούν για να φύγουν από το hot spot.

Πέρασε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό με απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ

Με τις διαφοροποιήσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και της Βασιλικής Κατριβάνου από την ομάδα των «53», υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η μεν προκάτοχος του Γιάννη Μουζάλα δήλωσε «παρών» στο άρθρο 60 που αφορά στη σύντμηση του χρόνου χορήγησης ασύλου σε 14 ημέρες, η δε Βασιλική Κατριβάνου το καταψήφισε.

Απουσίαζαν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι κ.κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης με τους δύο πρώτους ωστόσο, να δηλώνουν με επιστολή τους πως εάν ήταν παρόντες θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Η θετική τους ψήφος δεν προσμετράται.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής βουλευτές 169 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ καταψήφισαν 107 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Απόντες ήταν από τη ΝΔ οι κ.κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Βαγιωνάς.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν η πρόεδρος της Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη. Χριστοφιλοπούλου, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Μιχάλης Τζελέπης.

Απόντες ήταν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Χάρης Θεοχάρης, η Κατερίνα Μάρκου και ο Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι, καθώς και οι ανεξάρτητοι Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Διαβάστε ακόμα:

Τεράστιες οι επιπτώσεις στον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου από το προσφυγικό

Στους δρόμους εκατοντάδες πρόσφυγες στη Χίο - Έσπασαν τα συρματοπλέγματα του κέντρου κράτησης

Προσφυγικό: Τα τέσσερα «αγκάθια» για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ