ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Αντάρτικο» στα κλαμπ ενώ «φουσκώνει» το κύμα της πανδημίας

Κορωνοϊός: «Αντάρτικο» στα κλαμπ ενώ «φουσκώνει» το κύμα της πανδημίας
(φωτ. αρχείου) ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού -με το μέσο όρο ηλικίας εκείνων που μολύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο να είναι τα 28,5 έτη- και η ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα «φουντώνει», επιχειρηματίες και θαμώνες σε δεκάδες κέντρα διασκέδασης αψηφούν τους κανόνες, κάνοντας «αντάρτικο».

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από αρκετά μπαρ στην Αθήνα, το βράδυ της Παρασκευής, όπου η μουσική ήταν στο «τέρμα» και οι θαμώνες ήταν όρθιοι και χωρίς μάσκες. Παρόμοιες εικόνες και στην Πάτρα, ενώ στο παρά πέντε ακυρώθηκε κορωνοπάρτι στην πλαζ της αχαϊκής πρωτεύσουσας.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει επιβεβαιωμένη παρουσία και τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά, στα κέντρα διασκέδασης το «αντάρτικο» καλά κρατεί, με αποτέλεσμα τα λουκέτα και τα πρόστιμα να πέφτουν «βροχή». Οκτώ μπαρ σφραγίστηκαν για μια βδομάδα, ενώ οι επιχειρηματίες που αψήφησαν τα μέτρα θα το πληρώσουν ακριβά, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 2.000 έως 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους χώρους εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αυστηρές ποινές. Παράλληλα, για την τήρηση των μέτρων αυτών, στο δρόμο βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί οι οποίοι πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους.

Στο «μικροσκόπιο» το νέο μοντέλο για τους κλειστούς χώρους

Στη σκιά αυτών των δεδομένων, κυβέρνηση και ειδικοί επανεξετάζουν το νέο μοντέλο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Όλες οι παράμετροι θα σταθμίζονται, ακόμη και έως στο παρά πέντε, πριν δοθεί το «πράσινο φως».

Έτσι, δεν αποκλείεται η πρεμιέρα της 15ης Ιουλίου, να γίνει σε διαφορετικό φόντο από αυτό που φιλοτεχνήθηκε προ ημερών από τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όπως εγκαίρως έγραφε το CNN Greece, ενδέχεται να επικρατήσει η εισήγηση για λειτουργία των κλειστών χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Η επιλογή της συγκεκριμένης λύσης θα μπορούσε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες να είναι βραχείας διάρκειας και σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει για τους επαγγελματίες του κλάδου και τη δυνατότητα της λειτουργίας των κλειστών χώρων των καταστημάτων τους και ως μικτών, αλλά με μικρότερη πληρότητα.

Από τη μια η χρονική μετάθεση του διττού συστήματος λειτουργίας των θα προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στη διατήρηση του υγειονομικού ελέγχου της κατάστασης. Από την άλλη όμως λαμβάνονται υπόψιν και οι παράμετροι που αφορούν στον αντίκτυπο που θα έχει στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Στον αντίλογο που γίνεται διατυπώνεται το επιχείρημα ότι η παράταση θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο για να καταγραφεί η θετική απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου.

Σε ό,τι αφορά πάντως το κομμάτι των κυρώσεων για την τήρηση των μέτρων που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά», τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους θαμώνες σε περίπτωση που δεν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα ή ακόμη χειρότερα αν τα έγγραφα είναι πλαστά.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας «είναι μία δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί. Όμως, επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να σημαδεύει αυτό το χρονικό διάστημα είναι η λέξη "προσαρμογή". [...] Πρέπει να εμβολιαστούμε, όχι για να μπαίνουμε στα μαγαζιά, δεν είναι εκεί το νόημα, το νόημα είναι ότι πρέπει να το κάνουμε για να ανοίξουν τα πράγματα», σημείωσε.

Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» τους νέους

«Κλειδί» για τις οριστικές αποφάσεις είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα 24ωρα. Πάντως, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ και σήμερα, Σάββατο, κατέδειξαν ότι η ραγδαία αύξηση νέων μολύνσεων συνεχίζεται.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας αποκάλυψε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο είναι τα 28,5 έτη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε διάφορους τόνους για την εξέλιξη που θα έχει η μετάλλαξη Δέλτα και το επερχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

«Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και πρόσθεσε: «Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι».

Κορωνοϊός: Κρούσματα covid σε τέταρτη παιδική κατασκήνωση

Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο Open: «Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό. «Αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» σημείωσε. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς». Ο κύριος Εξαδάκτυλος έφερε ως παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ