ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα

Γώγος: Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα
AP Photo/Felipe Dana

«Το σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό» επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή καθοριστικός παράγοντας είναι σε πρώτη φάση να να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας.
Όπως είπε δεν αποκλείει επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η διασπορά και ανέφερε την ταχύτατη πτώση της μέσης ηλικίας νόσησης που πλέον είναι τα 28 έτη.

«Θα πρέπει να προσέξουμε θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε.

Σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής η μετάδοση εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, το βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό και κυρίως από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν».

«Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.


Για τα άτομα 50 και άνω σημείωσε ότι το 35% όσων δεν είχαν εμβολιαστεί έχει γίνει 25% και θέλουμε να γίνει ακόμα μικρότερο με ασφαλέστατα, και πολύ αποτελεσματικά εμβόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ