ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Σημαντικές προσωπικότητες δίνουν το παρών

Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Σημαντικές προσωπικότητες δίνουν το παρών

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων άρχισε σήμερα το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, που φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ύδρα από 11-14 Ιουλίου 2021 στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών "Mελίνα Mερκούρη". Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ύδρας. Υποστηρίζεται επίσης από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Μεταδίδεται και ζωντανά από την Ύδρα, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα τιμά και ενδυναμώνει τον θεσμό του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Καθηγητές και ερευνητές από 17 διαφορετικά Πανεπιστήμια δίνουν φέτος το παρόν σε αυτό το ιδιαίτερο και προσαρμοσμένο στην πανδημία Δ.Θ.Π. Εκτός από τον συνδιοργανωτή φορέα του προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και τον Κύκλο Ακαδημαϊκών της Βοστώνης, συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι Αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος, Σταύρος Νικολόπουλος (Ιωαννίνων) και Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Θράκης), οι Κοσμήτορες Τζένη Παγγέ (Ιωαννίνων), Σταυρούλα Τσιπλάκου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Martina Möllering (Macquarie University), η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. Κατερίνα Πλακίτση (Ιωαννίνων), οι Καθηγητές Νικόλας Πρεβελάκης (Harvard University), Έλενα Παναρίτη (Visiting Professor Stanford University), Αγγελική Ρόζη (Πάτρας), Ηλίας Τεμπέλης, (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ΕΑΠ) κ.ά.

Ακαδημαϊκές ιδιότητες έχουν και τα πολιτικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν, όπως ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ), o Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης (ΕΚΠΑ), ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης (ΕΚΠΑ), ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Δ. Κουκουδάκης (Σχολή Ευελπίδων), ο Dr. Πάνος Λασκαρίδης (επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς). Πολύ σημαντικές είναι οι συμμετοχές πανεπιστημιακών από τον χώρο της Γλωσσολογίας και της Ελληνικής Γλώσσας. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Θράκης), Μαρίνα Τζακώστα (Κρήτης), Σμαράγδα Παπαδοπούλου (Ιωαννίνων), Πηνελόπη Βουγιουκλή - Καμπάκη (Θράκης), Νίκος Παντελίδης και Αθανάσιος Μιχάλης (ΕΚΠΑ), Μαριάννα Κατσογιάννου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Patricia Koromvokis (Macquarie University), Ioanna Lekakou (Ocean County College, NJ), Νίκος Μαθιουδάκης (Granada University) και η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος. Συμμετέχουν τέλος, νέοι ερευνητές ή/και διδάσκοντες όπως οι κ.κ. Θοδωρής Παπαϊωάννου (Université Paul-Valéry Montpellier, Study in Greece), Δημήτρης Βαρδαβάς (Πανεπιστήμιο Κίνγκστον), Αντώνης Μαλλίδης (απόφοιτος Νομικής Σχολής ΔΘΠ), Δημήτριος Παυλίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ), Αγγελική Βενετσάνου (Αιγαίου), Κατερίνα Παναγιώτου (ΕΑΠ, ΑΠΘ), Παναγιώτης Δούρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), καθώς και η Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Stendhal University – Grenoble.

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των εργασιών

Οι ενδιαφερόμενες/οι να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από την Ύδρα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κάτωθι links (ανά ημέρα), ή να επισκεφθούν το κανάλι στο YouTube, όπου επίσης, θα μεταδίδεται η ροή της κάθε ημέρας. Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://summerschool.ac.uoi.gr/.

1η ημέρα (Κυριακή 11/7/2021 – 19:45)

Link: https://youtu.be/zkCnKcJ-ib4

2η ημέρα (Δευτέρα 12/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/Uoz18gHK41Y

3η ημέρα (Τρίτη 13/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/Ic7-VvB5UWA

4η ημέρα (Τετάρτη 14/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/RXtvKCeB1TA

Η διεύθυνση του καναλιού στο YouTube είναι: https://www.youtube.com/channel/UCSEGSJqULkVhq8V6zNiMshQ

Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πληροφορίες:

-Ιστοσελίδα προγράμματος, https://summerschool.ac.uoi.gr

facebook:

-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ