ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά στο Σέιχ Σου - Κάηκαν 90 στρέμματα δάσους

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά στο Σέιχ Σου - Κάηκαν 90 στρέμματα δάσους
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη, στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου στην περιοχή του Αγίου Παύλου στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της φωτιάς εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο «Φιλίππειο». 

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς έχουν καεί 90 στρέμματα δασικής έκτασης, όπως ανέφερε ο συντονιστής επιχειρήσεων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά έχει οριοθετηθεί ενώ όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης «δουλεύουν κάθε σπιθαμή γης» για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι θα διερευνηθούν από κλιμάκιο αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης και παραμένουν στο σημείο, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Κινητοποιήθηκαν 66 άνδρες και 22 οχήματα της πυροσβεστικής, τρία καναντέρ και δύο ελικόπτερα, ενώ «σηκώθηκε» και το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η πυρκαγιά ξεκίνησε «από ένα σημείο και κοντά στην Περιφερειακή Οδό της πόλης» όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Τόνισε δε ότι το ανάγλυφο του εδάφους και η βλάστηση αποτέλεσαν παράγοντες που δυσκόλεψαν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ στον αντίποδα «βοήθησαν» στην κατάσβεση οι αντιπυρικές ζώνες, οι δρόμοι και οι καθαρισμοί που προηγήθηκαν πριν από ενάμισι μήνα στο δάσος, λόγω των καταστροφών σε συστάδες πεύκων που είχε προκαλέσει το φλοιοφάγο έντομο.

Ο κ. Αποστολίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «πολύ καλό αποτέλεσμα» στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τονίζοντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη δασοπυρόσβεση, όπως η περιφέρεια και οι δήμοι (με υδροφόρες), η αστυνομία, η δασική υπηρεσία και εθελοντές που «ήταν εδώ», συνδράμοντας το έργο των ισχυρών δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων.

Το ξενοδοχείο «Φιλίππειο» δεν κινδύνευσε, ούτε και ο γύρω χώρος.

«Επειδή η φωτιά ξέσπασε γύρω στη μία το μεσημέρι, ήδη οι περισσότεροι πελάτες μας είχαν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο» δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ξενοδοχείου «Φιλίππειο», Λαμπρινή Κελεσίδου, προσθέτοντας ότι η εκκένωση της μονάδας έγινε στις 14.00 και «εκείνη την ώρα κατειλημμένο ήταν μόνο ένα δωμάτιο, ενώ στο ξενοδοχείο βρίσκονταν και 12 άτομα προσωπικό».

Όπως διευκρίνισε, «σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας και των σωμάτων ασφαλείας [αστυνομία και πυροσβεστική], φροντίσαμε με τη βοήθειά τους να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο, κυρίως για προληπτικούς λόγους και βασικά για την προστασία των πελατών μας που δεν είχαν προλάβει να αποχωρήσουν, και των εργαζομένων μας».

Διαβεβαίωσε ότι τόσο το ίδιο το ξενοδοχείο, όσο και ο γύρω χώρος του δεν «απειλήθηκαν» από τη φωτιά και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε αναμονή για να επιστρέψουμε στη μονάδα». Προσέθεσε ότι αργότερα, το βράδυ, στο ξενοδοχείο αναμένεται να αφιχθούν περί τους 100 επισκέπτες.

Εξαιτίας της φωτιάς η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό από τον κόμβο Μουδανίων προς δυτικά και από τον κόμβο Ευκαρπίας προς ανατολικά.

Πλέον η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει δώσει στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της Περιφερειακής Οδού.

Εν τω μεταξύ, με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, έχει μεταβεί στην περιοχή Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ