ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μουζάλας για προσφυγικό: «Δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες αυτές τις ροές. Τα χάσαμε»

Γ. Μουζάλας για προσφυγικό: «Δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες αυτές τις ροές. Τα χάσαμε»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή προσφύγων, παραδέχτηκε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, αφήνοντας αιχμές ότι η κατάσταση δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς από την προκάτοχό του, Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

“Δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες αυτές τις ροές. Τα χάσαμε, είναι αλήθεια δηλαδή. Στην αρχή τα χάσαμε...", παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, η οποία ο ίδιος πιστεύει θα αποδώσει υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί το πρόβλημα ευρωπαϊκά.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ωραιοποιήθηκε η κατάσταση στη Λέσβο ενόψει της χθεσινής επίσκεψης τωv κ.κ. Τσίπρα και Φάιμαν λέγοντας: "Γράφτηκε χθες και στην Bild και είναι κακής πρόθεσης, κακής ενημέρωσης σε δικά μας (ΜΜΕ), ότι έγινε μια προσπάθεια να ωραιοποιηθεί η Λέσβος. Δεν κάναμε καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσουμε τίποτα, ακριβώς γιατί δείχνοντας την πραγματικότητα, προσδοκούμε ότι θα έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Ευρώπη. Δηλαδή, καμιά φορά, είναι τόσο κακή η κατάσταση, που δεν χρειάζεται να τη χειροτερέψουμε".

Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή για το προσφυγικό

Τεράστιο εθνικό θέμα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, προαναγγέλλοντας τη λειτουργία εντός δύο μηνών των hot spots (κέντρα καταγραφής και πιστοποίησης).

Στην ομιλία του επεσήμανε ότι «ζούμε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη», ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, παραμερίζοντας το «blame game» και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει η χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης».

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που δεν έχει η ζήσει η πατρίδα. Έτσι ζούμε το μεγαλύτερο κύμα προσφυγικών ροών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η τραγωδία των λαών γίνεται και δυσκολία για τη χώρα μας, καθώς είμαστε η πόρτα που περνάνε», επεσήμανε και παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά ότι «αιφνιδιαστήκαμε, διότι τα σημεία υποδοχής δεν ήταν οργανωμένα».

Αναφερόμενος στις προτάσεις Γιούνκερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση τις αποδέχθηκε ως μια θετική αρχή.
«Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε αυτό που προτείνει ο Γιούνκερ και σε αυτό που προτείνουν άλλοι με σκυλιά, δακρυγόνα και τείχη», είπε ο κ. Μουζάλας.

Τι απαντά η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Στις αιχμές Μουζάλα απάντησε σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους η τέως υπουργός αρμόδια για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ερώτηση: Ο κ. Μουζάλας άφησε κάποιες αιχμές, είπε ότι αιφνιδιαστήκαμε και καθυστερήσαμε
Απάντηση: Δεν καθυστερήσαμε για τα hot spots γιατί είχαμε διορία έως το Νοέμβρη.
Ερώτηση: Σε ότι αφορά τη γενικότερη κατάσταση;
Απάντηση: Ακόμη αιφνιδιασμένοι είμαστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ