SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Κήλη του κοιλιακού τοιχώματος: Ο Δρ. Σπυρόπουλος αποκαλύπτει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση

Κήλη του κοιλιακού τοιχώματος: Ο Δρ. Σπυρόπουλος αποκαλύπτει όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση

Γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General, πιστοποιημένος Master Surgeon in Hernia Surgery  από το Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC).

Ο Sir Ashley Paston Cooper έγραψε το 1804 πως καμία ασθένεια του ανθρώπινου σώματος, που ανήκει στις αρμοδιότες του χειρουργού, δεν απαιτεί για τη θεραπεία της καλύτερο συνδυασμό ακριβούς ανατομικής γνώσης και χειρουργικής δεξιότητας, από την κήλη.

Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (ιδίως η βουβωνοκήλη), αποτελούν τις αρχαιότερα καταγεγραμμένες παθήσεις της ανθρωπότητας. Αναφορές για την κήλη ανευρίσκονται σε πολλά ιατρικά έγγραφα της αρχαιότητας, από τον πάπυρο Ebers (1552 π.Χ.) και τη μούμια του Φαραώ Ραμσή 5ου, έως και την «Ιπποκρατική Συλλογή», τα συγγράμματα του Γαληνού και το έργο «Επιτομή» του βυζαντινού ιατρού Παύλου του Αιγινίτη.

Σήμερα, λόγω της μεγάλης συχνότητας εμφάνισης της πάθησης, οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν ακόμα πεδίο εξαιρετικού ενδιαφέροντος και αντικείμενο συνεχούς επιστημονικής έρευνας. Κύριος στόχος αποτελεί η εξέλιξη της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής, με στόχο πάντα την ελάττωση της πιθανότητας υποτροπής και των μετεγχειρητικών επιπλοκών, αλλά σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της περιόδου μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

Τι είναι οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;

Κλινικά, η κήλη παρουσιάζεται ως μία ευπίεστη και ανώδυνη διόγκωση, η οποία συνήθως εξαφανίζεται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση ή με ήπιους χειρισμούς.

Κάθε μορφή κήλης προκύπτει εξαιτίας της εξασθένησης του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς σε κάποιο σημείο του. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο επιτρέπει τη διέλευση τμήματος κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάχνου ή ιστού. Το σπλάχνο, μαζί με τον περιτοναϊκό σάκο που το περιβάλει, διαπερνούν το κοιλιακό τοίχωμα και εμφανίζονται με τη μορφή διόγκωσης κάτω από το δέρμα της περιοχής.

Αξίζει να τονιστεί πως οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος δεν υποχωρούν ποτέ από μόνες τους. Αντιθέτως σε περίπτωση καθυστέρησης της αντιμετώπισής τους, αυξάνονται σε μέγεθος, με συνέπεια να δυσχεραίνει η μετέπειτα χειρουργική διαδικασία αποκατάστασης.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;

Από πλευράς αιτιολογίας, διακρίνονται οι:

Συγγενείς κήλες: Προκύπτουν συνήθως στη βρεφική ή παιδική ηλικία και συχνά υποχωρούν αυτόματα.

Επίκτητες κήλες: Εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω ενός ρήγματος στο κοιλιακό τοίχωμα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί χειρουργική επέμβαση, καθώς δεν υποχωρούν αυτόματα ποτέ.

Από πλευράς σημείου εμφάνισης, διακρίνονται οι εξής κύριοι τύποι κήλης του κοιλιακού τοιχώματος:

Είναι επικίνδυνες οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;

Η κήλη, αν και καλοήθης πάθηση, μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές.

  • Μη ανατασσόμενη κήλη: Πρόκειται για την κήλη που δεν μπορεί πια να αναταχθεί στην κοιλιακή χώρα, χωρίς όμως να παρουσιάζει περαιτέρω επιπλοκές, όπως διαταραχή αιμάτωσης ή σημάδια εντερικής απόφραξης. Η μη ανατασσόμενη κήλη είναι πιθανό να δημιουργήσει πολυάριθμες συμφύσεις, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετέπειτα χειρουργική αποκατάσταση. Επιπλέον σε αυτό το στάδιο αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα περίσφιξης του περιεχομένου της κήλης.
  • Αποφραγμένη κήλη: Εμφανίζεται στις περιπτώσεις που το εγκλωβισμένο σπλάχνο είναι τμήμα εντέρου. Οι αποφραγμένες κήλες δεν παρουσιάζουν διαταραχή στην αιμάτωση, αλλά εμφανίζουν συμπτώματα εντερικής απόφραξης, γεγονός που καθιστά την άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους επιβεβλημένη.
  • Περισφιγμένη κήλη: Η περίσφιξη του εγκλωβισμένου σπλάχνου είναι η πιο σοβαρή και επικίνδυνη επιπλοκή των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Τα στάδια της περίσφιξης κήλης περιλαμβάνουν αρχικά διακοπή της φλεβικής απορροής, γεγονός που προκαλεί οίδημα και διόγκωση του περισφιγμένου οργάνου, επιδεινώνοντας την απόφραξη. Ακολουθεί η διακοπή της αρτηριακής άρδευσης του σπλάχνου που μαθηματικά οδηγεί σε ισχαιμία και νέκρωσή του.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας περισφιγμένης κήλης;

Αν και οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος είναι συνήθως ασυμπτωματικές, στο αρχικό τους τουλάχιστον στάδιο, οι περισφιγμένες κήλες παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τον ασθενή και να τον οδηγήσουν σε αναζήτηση επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

  • Ερυθρότητα & πόνος στο σημείο της κήλης
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάχυτο κοιλιακό άλγος
  • Ταχυπαλμία
  • Πυρετός

Πώς αντιμετωπίζονται οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος;

Η εφαρμογή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, με στόχο την ελαχιστοποίηση της ιστικής βλάβης, την αρμονικότερη αποκατάσταση και φυσικά την ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Οι Ελάχιστα Επεμβατικές Χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως πια, για την αποκατάσταση οποιασδήποτε μορφής κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι οι εξής:

Λαπαροσκοπική ενδοπεριτοναϊκή αποκατάσταση κοιλιοκήλης (IPOM)

Πρόκειται για την κλασική λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης, κατά την οποία το λαπαροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Μετά την ολοκλήρωση της ανάταξης της κήλης, πραγματοποιείται τοποθέτηση ειδικού μη απορροφήσιμου βιοσυμβατού πλέγματος δύο όψεων, σε επαφή με τα σπλάχνα, με στόχο την ενίσχυση του τοιχώματος και την αποφυγή μελλοντικής υποτροπής.

Διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση κοιλιοκήλης (TAPP)

Η μέθοδος TAPP αποτελεί το ακριβώς επόμενο σκαλοπάτι εξέλιξης της κλασικής λαπαροσκοπικής μεθόδου. Η διαφορά των δύο τεχνικών είναι πως σε αυτήν την περίπτωση το πλέγμα τοποθετείται κεντρικότερα, πάνω από τον ενδοκοιλιακό υμένα του περιτοναίου και δεν έρχεται σε επαφή με τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η δημιουργία συμφύσεων ανάμεσα στο πλέγμα και τα σπλάχνα.

Ολικώς Εξωπεριτοναϊκή Ενδοσκοπική Αποκατάσταση κοιλιοκήλης (TEP & e-TEP)

Οι γενικές αρχές της ακόμα πιο εξελιγμένης μεθόδου ολικώς εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης TEP & e-TEP είναι ίδιες με εκείνες της TAPP. Η διαφορά είναι πως στη συγκεκριμένη μέθοδο, η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς την είσοδο των εργαλείων εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας και χωρίς τη διάνοιξη του περιτόναιου. Συνεπώς η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς επαφή των χειρουργικών εργαλείων με τα σπλάχνα της κοιλιάς. Ταυτοχρόνως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποφεύγεται η χρήση καθηλωτικών υλικών για τη στερέωση του πλέγματος. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος, καθώς και ο κοιλιακός πόνος μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Ρομποτική Χειρουργική Αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Η πιο σύγχρονη από τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους αποκατάστασης μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι η ρομποτική χειρουργική μέθοδος. Ο πιστοποιημένος Ρομποτικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος χρησιμοποιεί το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi®, πρώτο εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών – FDA για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων.

Κατά την εκτέλεση μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης κήλης, ο Χειρουργός κάθεται απομακρυσμένα από τον ασθενή, μπροστά σε μια ρομποτική κονσόλα, μέσω της οποίας χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία. Το ρομποτικό σύστημα, το οποίο διαθέτει 4 αρθρωτούς ευέλικτους βραχίονες αναπαράγει με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του Χειρουργού. Ταυτοχρόνως, μια κάμερα τελευταίας τεχνολογίας η οποία είναι προσαρτημένη στον έναν από τους βραχίονες, προσφέρει στον Ιατρό εικόνα υψηλής ανάλυσης του χειρουργικού πεδίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ανοσοφθορίζουσας απεικόνισης, ώστε ο Χειρουργός να μπορεί να έχει λεπτομερή εικόνα των εσωτερικών δομών του ασθενούς.

Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας στον τομέα των κηλών είναι πως παρέχει τη δυνατότητα ευκολότερης εκτέλεσης της εξωπεριτοναϊκής αποκατάστασης (e-TEP), κάτι που έχει προσφέρει σημαντική ώθηση στην ταχεία μετεγχειρητική ανάρρωση. Μάλιστα, με χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, οι δυνατότητες της τεχνικής διευρύνονται, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκμεταλλευόμενη την ανάστροφη όραση που προσφέρει, σε μεγαλύτερες και άτυπες κήλες, με χρήση μεγαλύτερων πλεγμάτων.

Πώς να επιλέξετε χειρουργό για την αποκατάσταση της κήλης σας;

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος έχει ιδιαίτερη εκπαίδευση, εξοικείωση και εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Πιο πρόσφατη διάκριση του Ιατρού αποτελεί η αναγνώρισή του από το μεγαλύτερο και αυστηρότερο Διεθνή Φορέα Χειρουργικών Πιστοποιήσεων Surgical Review Corporation (SRC), ως Χειρουργό Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών.

Ο Δρ. Σπυρόπουλος είναι πιστοποιημένος Master Surgeon in Hernia Surgery, ενώ ταυτοχρόνως διατελεί διευθυντής της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan General, το οποίο έχει λάβει επίσης αντίστοιχη διάκριση από τον ίδιο φορέα, ως Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών. Μάλιστα, ο Ιατρός ανέλαβε τη διεύθυνση και την επιστημονική οργάνωση του κέντρου Αριστείας, εποπτεύοντας όλα τα πρωτόκολλα λειτουργίας του.