ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο: Μαίνονται οι φλόγες - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα

Φωτιά στη Σάμο: Μαίνονται οι φλόγες - Στάχτη χιλιάδες στρέμματα
samos24.gr

Μεγάλη «μάχη» δίνει η Πυροσβεστική στη Σάμο για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική περιοχή στην Κοινότητα Βουρλιωτών Σάμου

Από το πρωί η φωτιά έχει τρία μέτωπα, στο Κοκκάρι, στους Βουρλιώτες και τους Μυτιληνιούς ενώ χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μιλάμε για ένα καταπράσινο μέρος με μορφολογία που κρύβει εκπλήξεις» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

«Ας ελπίσουμε να είναι μια καλύτερη ημέρα. Η μάχη δίνεται συνεχώς έφτασαν ενισχύσεις το βράδυ. Το μέτωπο το βράδυ ήταν χιλιόμετρα. Ελπίζουμε να πάει καλύτερα χωρίς μεγαλύτερες συνέπειες γιατί ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί» είπε στο ΟΡΕΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη ανέρχονται σε «αρκετές χιλιάδες».

«Περιμένουμε και νέες ενισχύσεις με πυροσβεστικά οχήματα, η μάχη είναι μπροστά» κατέληξε ο κ. Στάντζος.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα και κινητοποιήθηκαν 5 αεροπλάνα (4 CL 415 και το Beriev-200) και 6 ελικόπτερα, ενώ προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.

Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία και σπίτια

Χτες, η Πυροσβεστική, εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση τριών ξενοδοχείων στο παραλιακό τμήμα από Κοκκάρι ως Αυλάκια στην ευρύτερη περιοχή Μάνα Κοκκαρίου, καθώς το μέτωπο απειλούσε τους οικισμούς Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Μιτυλινιούς και Μαυραδέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Σάμου, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση για λίγες ώρες, δύο ξενοδοχείων και σπιτιών στην περιοχή Άγιος Φανούριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ