ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σάμο: Καλύτερη η εικόνα - Συνεχίζεται η «μάχη» σε διάσπαρτες εστίες

Φωτιά στη Σάμο: Καλύτερη η εικόνα - Συνεχίζεται η «μάχη» σε διάσπαρτες εστίες
samos24.gr

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στη Σάμο, ωστόσο η «μάχη» της Πυροσβεστικής συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και περαιτέρω ενισχύσεις

«Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντονίζουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Αυτήν την ώρα η πυρκαγιά είναι σε χαράδρα στην περιοχή Βουρλιώτες, ενώ οι άνεμοι φτάνουν τα 3 με 4 μποφόρ», αναφέρει μιλώντας ο αρχηγός του ΠΣ και προσθέτει:

«Όσον αφορά το Κοκκάρι, δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά».

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, σε κατοίκους, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Ας ελπίσουμε να είναι μια καλύτερη ημέρα. Η μάχη δίνεται συνεχώς έφτασαν ενισχύσεις το βράδυ. Το μέτωπο το βράδυ ήταν χιλιόμετρα. Ελπίζουμε να πάει καλύτερα χωρίς μεγαλύτερες συνέπειες γιατί ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος στο Open.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη ανέρχονται σε «αρκετές χιλιάδες».

«Περιμένουμε και νέες ενισχύσεις με πυροσβεστικά οχήματα, η μάχη είναι μπροστά» κατέληξε ο κ. Στάντζος.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς,, επιχειρούν αυτήν την ώρα συνολικά 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν πέντε αεροσκάφη. Παράλληλα, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται, ότι αναμένεται να αφιχθούν ακτοπλοϊκώς στη Σάμο από τον Πειραιά 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα.

Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία και σπίτια

Χτες, η Πυροσβεστική, εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση τριών ξενοδοχείων στο παραλιακό τμήμα από Κοκκάρι ως Αυλάκια στην ευρύτερη περιοχή Μάνα Κοκκαρίου, καθώς το μέτωπο απειλούσε τους οικισμούς Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Μιτυλινιούς και Μαυραδέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Σάμου, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση για λίγες ώρες, δύο ξενοδοχείων και σπιτιών στην περιοχή Άγιος Φανούριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ