ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά

Σάμος: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουλίου, η φωτιά στη Σάμο που μαινόταν από χθες, κατακαίοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που είτε εδρεύουν στο νησί είτε έφθασαν εκεί από την υπόλοιπη Ελλάδα, μαζί με εθελοντές βρίσκονται στο χώρο των καμένων εκτάσεων προκειμένου να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις.

Η εικόνα της μεγάλης φωτιάς στη Σάμο, άρχισε να βελτιώνεται από νωρίς σήμερα, μετά την ολονύκτια μάχη που έδωσε η πυροσβεστική.

Το μέγεθος πύρινου μετώπου, περιέγραψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος από χθες το βράδυ βρισκόταν στο νησί, μαζί με τον Εθνικό Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιο Δημακογιάννη και συντόνιζαν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Η περίμετρος της φωτιάς είναι μεγάλη, ενώ έχουμε διάσπαρτες μεμονωμένες εστίες. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό», τόνιζε ο κ. Κολοκούρης.

Για την πυρκαγιά, «δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων για προληπτικούς λόγους, αλλά, τελικά, δεν χρειάστηκε να φύγουν, αφού η φωτιά αντιμετωπίστηκε δραστικά», όπως ανέφερε ο αρχηγός του ΠΣ.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ εστάλη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112, σε κατοίκους, από τους οποίους ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

«Ας ελπίσουμε να είναι μια καλύτερη ημέρα. Η μάχη δίνεται συνεχώς έφτασαν ενισχύσεις το βράδυ. Το μέτωπο το βράδυ ήταν χιλιόμετρα. Ελπίζουμε να πάει καλύτερα χωρίς μεγαλύτερες συνέπειες γιατί ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος στο Open.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη ανέρχονται σε «αρκετές χιλιάδες».

«Περιμένουμε και νέες ενισχύσεις με πυροσβεστικά οχήματα, η μάχη είναι μπροστά» κατέληξε ο κ. Στάντζος.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επιχείρησαν συνολικά 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, ενώ από αέρος συνεδραμαν πέντε αεροσκάφη. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ ακτοπλοϊκώς, αναμενόταν η άφιξη στη Σάμο από τον Πειραιά 52 πυροσβεστών με 22 οχήματα.

Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία και σπίτια

Χτες, η Πυροσβεστική, εισηγήθηκε την προληπτική εκκένωση τριών ξενοδοχείων στο παραλιακό τμήμα από Κοκκάρι ως Αυλάκια στην ευρύτερη περιοχή Μάνα Κοκκαρίου, καθώς το μέτωπο απειλούσε τους οικισμούς Βουρλιώτες, Κοκκάρι, Μιτυλινιούς και Μαυραδέους.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμο Σάμου, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή, με εντολή της Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση για λίγες ώρες, δύο ξενοδοχείων και σπιτιών στην περιοχή Άγιος Φανούριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ